5de43a7417554

Artiklar

Här har Sand blivit till guld

Bunkerfest i Bankeryd. Ett besök på Sand kan få dig att tvivla på att du befinner dig i Småland.

Text: Svensk Golf • 2017-06-30 Uppdaterad 2019-12-12

PLUS & MINUS!

PLUS:
Prisvärd. Prislappen kan skrämma. Men de välskötta ytorna och upplevelsen är värd det alla gånger.

MINUS:
Kulturkrock. De moderna restaurang- och hotellbyggnaderna gifter sig inte riktigt med den gamla herrgården.

På infartsskylten står det “Sand.” Den lilla skylten är inpressad i en stor gräsbevuxen vall byggd av…  just det, sand.

Vägen från Jönköping mot klubben kantas av tät granskog men bakom den höga vallen uppenbaras ett spännande intrång i den naturliga omgivningen.

Området avgränsas av skogen men på de spektakulära gräsytorna är det höga ruffvallar, kryddade med djupa bunkrar, som står för den spelmässiga inramningen.

Vi parkerar på det moderna klubbhusområdet och försöker sortera intrycken. Det gräsbeklädda månlandskapet känns främmande, på gränsen till overkligt. Men samtidigt oerhört lockande och det är med stor spänning vi peggar upp på första tee.

Där ställs vi inför de sju första, av banans många, många bunkrar. På tvåan väntar elva sandfällor, en av dem i en tolv meter hög krater som vakar över greenen.

Här har Sand blivit till guld
VI NOTERADE: den riktiga tjusningen med många tees: Sand GC, som många andra golfbanor, använder hektometersystemet och du kan välja mellan fem olika tees som skiljer sig rejält i längd. Förutom att det gör banan väldigt rättvis, så blir en längre vistelse mycket roligare om du alternerar tee mellan varven. Då upptäcker du nya spelvägar, knepigheter och möter en annorlunda bana på Sand varje dag.

Om Sand Golf Club är en linksbana går förstås att diskutera, men den har flera linksinslag i designen.
Anlagd på sand, varav mycket redan fanns på plats sedan istidernas nötning, hålen begränsas av höga sanddyner med svajande gräs och de främsta hindren är djupa bunkrar, ofta i spellinjen.

Givetvis saknas den absoluta närheten till havet, ett något öppnare landskap och en ständig havsbris. Men Arthur Hills och Steve Forrest har lyckats implementera linkselementen skickligt.

Att undvika bunkrar utgör en stor del av spelet på Sand. Men den svåraste prövningen är att hitta in på de lurigt konstruerade greenerna, vilket inte sällan slutar med ett bunkerbesök om du misslyckas. De flesta greener är svårprickade och höjdskillnader gör klubbvalsfrågan avgörande på flera hål.

När vi sätter oss på restaurangens stilfulla balkong och inspekterar spelet på hål 18 och 12 sätter diskussionen igång direkt.

Hade vi varit här om de byggt en vanlig park- och skogsbana med en standardbunker i framkant vid varje green?

Nej, förmodligen inte. Och hade Sand legat i Bandon Dunes i Oregon, USA, hade diskussionen nog inte kretsat kring om banans existens är legitim. Då hade vi nog bara pratat om hur bra den är.

HÖJDARHÅLET:

Hål 12. Par 4. Längd: 316/239 m:
Steve Forrest kallade området i Bankeryd för en arkitekts dröm. På tolvan skapade han en drömlik golfupplevelse som svänger kraftigt runt ett stort vattenhinder till höger som tillsammans med resliga sanddyner till vänster skapar en enastående inramning. Tips! Ta en klubba till vid inspelet.


Text: Svensk Golf • 2017-06-30
ArtiklarSand GCSvenska golfbanor
Scroll to Top