5de42ebb7852f

Artiklar

Nyrenoverade Åhus och mysiga Österlen

Ljuset, havet och det böljande landskapet har lockat människor till östra Skåne i många år.  Men när det gäller golfen har turisterna hellre valt andra destinationer. Det vill tunga krafter förändra – och chanserna att lyckas har aldrig varit större.

Text: Svensk Golf • 2017-09-20 Uppdaterad 2019-12-12

Den som är på jakt efter Österlens geografiska mittpunkt ska nog fortfarande börja leta någonstans utmed Riksväg 11 mellan Tomelilla och Simrishamn.  Men den som söker områdets verkliga själ hittar den sannolikt någon annanstans. Som i den lilla sommarstugan bakom den 14:e greenen på golfbanan i Lilla Vik.
Här bor Pelle Ehn och hans fru Bente Friis Holm sedan tre år tillbaka och det är en plats att både beundra och avundas, eftersom Skåne inte kan bli mycket vackrare än så här. Från den lilla höjden har paret en obruten utsikt över Hanöbukten och i trädgården kan de sitta i kvällsskuggan under den mäktiga ekens grenar och njuta av hur fläktar från havet blandas med fågelsång och ljuva dofter av färgrika sommarblommor.
Allt som finns att älska med Österlen blir så tydligt där och då.

Men om de brunmålade husfasaderna kunde tala och läsa aftonsagor så skulle berättelserna i första hand handla om golf.

Sommarstugan är nämligen Österlens Golfklubbs gamla klubbhus och fraktades dit från Småland någon gång under 1940-talet i samband med banans uppkomst. De gamla omklädningsrummen tjänar idag som totalrenoverade sovrum och även om inte mycket skvallrar om byggnadens bakgrund så konstaterar Ehn, som är av ångermanländsk börd, att han har gott om valmöjligheter om han måste gå på toaletten.

Nyrenoverade Åhus och mysiga Österlen
Foto: Mickael Tannus
Pelle Ehns hus vid 14:e greenen.

I den ursprungliga bansträckningen låg klubbhuset centralt och även om layouten har förfinats och förändrats sedan dess så utgör några av de gamla hålen viktiga hörnpelare i Pelle Ehns morgonpromenader.
– Jag brukar gå fem hål runt huset på morgonen innan spelet har kommit i gång där ute. Jag startar gärna på 17:e, tar mig tillbaka och spelar 13–16 och sedan går jag in och dricker kaffe. Det brukar ta knappt en timme och jag stör ingen, säger han, för att fortsätta:
– Jag förstår ju hur privilegierade vi är som har fått möjligheten att bo på den här platsen. Vad jag verkligen tycker om med Österlen är att det är så kuperat. Det skapar många vackra vyer och skiljer sig på så vis från andra delar av Skåne, säger Pelle Ehn.

Det är de vykortsvackra hålen kring Pelle Ehns och Bente Friis Holms hus som vi minns och pratar om efter ronden.
Men det är också roligt att se hur golfbanan i Lilla Vik har utvecklats sedan sist vi såg den.

För några år sedan fick gamla tourspelarna Pierre Fulke och Adam Mednickson (tidigare Mednick) uppdraget att uppdatera layouten, som togs i bruk i sitt nuvarande skick 1979 och duons ursprungsplaner var ambitiösa.
Men så småningom krympte omfattningen en aning och utmynnade primärt i en ny främre tee, förändrade klipplinjer och en helrenovering av bunkersystemet.
Gott så.

Nyrenoverade Åhus och mysiga Österlen
Foto: Mickael Tannus
Vykortsvackert på Östelens GK.

För även om banan är kort och emellanåt ganska försvarslös mot den moderna utrustningen så är den rolig att spela och utgör en härlig tur utmed den fina kustlinjen. Den tilltalar de flesta typer av golfare, som uppskattar vyerna över havet likväl som den charmiga utflykten bland äppelträden på de nionde hålet.
Vilket klubbchefen Gustav Anderssons excelfiler också understryker.
– Vi har ökat ordentligt i greenfee sedan vi uppdaterade banan och det är roligt att se att satsningen ger resultat. Det handlar om att vi ökat antalet gäster, men också att vi kan ta mer betalt för produkten i dag eftersom den är bättre, säger han.

Nu pågår arbetet med att vidareutveckla klubbens andra bana Djupadal.
– Den är lång, tuff och byggdes med mästerskapsambitioner. Men det är en annan tid nu och vi vill göra den mer spelvänlig för medelgolfaren. Dessutom projekteras det för bostäder och hotell på Djupadal nu och det sammantaget bör kunna göra oss till en intressant destination för turistande golfare framöver där Skånes västra kust tidigare har varit förstavalet, säger Andersson.

I Wallanders fotspår

Draghjälp lär inte saknas, för liknande planer finns några mil uppåt vägen.
Låt oss återkomma till det.
Vaniljsåsen ackompanjerar Stinas söta äppelkaka på ett utmärkt sätt och att dricka sitt kaffe i den lilla bersån utanför den ljusgröna byggnaden samtidigt som vi ser hur barnen skrattar i de härliga gungorna i ekträdet är som att färdas bakåt i tiden, långt ifrån surfplattornas och de intelligenta telefonernas ständiga jakt på uppmärksamhet.

Men i en byggnad strax intill färskpressas äpplen med den absolut modernaste teknologi, för vidare distribution ut i den globaliserade världen.
På något sätt symboliserar paradoxen också Äpplets Hus och Kiviks Musteri.

Företaget har en lång och anrik historia av förädling av Österlens allra mest välkända råvara och är stolt över sin bakgrund som vårdas ömt i lokalernas intressanta utställning. Samtidigt utvecklas utbudet av drycker och fruktprodukter kontinuerligt och den välbesökta butiken är fylld med marmelader, syltburkar och otaliga variationer av frukt och framförallt äpplen.

Nyrenoverade Åhus och mysiga Österlen
Foto: Mickael Tannus
Pierre Fulkes barska bunkrar säger hej och välkommen till Åhus.

Ett stopp här, liksom en liten tur inne i själva Kivik, är obligatoriskt på alla resor med Österlen som destination.
Österlen, förresten?

Mäklarhusens generösa tolkningar av det geografiska området har tänjt gränserna till oigenkännlighet, eftersom priserna går upp om det drömska begreppet kan inkluderas i objektsbeskrivningen.
Men om du frågar på turistbyrån så är den definition som författaren Theodor Tufvesson och redaktören John Osterman skapade 1929 den gällande. Så med dagens kartor utgörs Österlen av det sydöstra hörnet av Skåne från Hammars backar, med gräns strax väster om Tomelilla och inkluderar Andrarum och slutar vid Ravlunda skjutfält och Havängskusten i norr.

Det lilla kustsamhället Åhus, två mil söder om Kristianstad, hör därmed inte dit.
Men det finns goda skäl att åka till platsen ändå.
Låt oss först backa bandet. Det är 2014 och tidningarnas rubriker är illavarslande.

Den klassiska klubben Kristianstads GK har hamnat i ekonomisk knipa och läget är akut. Anläggningen ligger visserligen i ett attraktivt område i sommarpärlan Åhus och intressenter till att köpa delar av marken för att bygga bostäder saknas inte. Men i så fall kommer det att ske på bekostnad av banorna – och ett skarpt förslag om att avyttra nio hål finns att ta ställning till för medlemmarna.

Affärsmannen och H&M-arvtagaren Janne Bengtsson, med sommarhus och stort hjärta för platsen, bestämmer sig för att göra något. Han får med sig Klas Arildsson, med tunga poster inom näringslivet, samt gode vännen Carl-Henrik Dahlqvist och tillsammans gör de upp en plan som betyder en satsning, snarare än en nedrustning.

Nyrenoverade Åhus och mysiga Österlen
Foto: Mickael Tannus
Åhus Östras 14:e var innan omgörningen ett av Sveriges bästa korthål. Det har inte blivit sämre.

Trion lägger fram ett förslag som betyder att de köper anläggningen och argumentationen, tillsammans med deras väldokumenterade passion för klubben och spelet, gör det enkelt för medlemmarna som beslutar att sälja.
– Janne ringde mig och undrade om vi inte skulle försöka göra något tillsammans, eftersom vi alla kände att klubben var värdefull för oss. Det kändes rätt i magen helt enkelt, även om det sannolikt kommer att dröja innan investeringen betalar sig, berättar Klas Arildsson över en kopp kaffe i sommarbostaden i Åhus.

Där och då börjar en ny tideräkning i Kristianstads Golfklubbs historia.
Om beloppet hur mycket den nya ägartrion har satsat och planerar att satsa inte är officiellt, så är deras driv, engagemang och handlingskraft betydligt mer uppenbar för alla att se.
För att inte tala om ambitionerna.

Pierre Fulke: "Det är inte ofta man får sådana uppdrag"

Den Östra slingan på Kristianstads GK har länge varit ansedd som en av Sveriges verkliga klassiker och ett måste i varje genuin golfares cv – ändå är det just den banan som de nya ägarna väljer att lyfta först.

Omgående tas en kontakt med Pierre Fulke och Adam Mednickson för deras syn på hur en helrenovering av banan skulle kunna se ut och inte långt därefter är beslut fattat och spadarna sätts i den tolv meter djupa sandjord, som gör banan till Sveriges bäst dränerade.

I början av september 2016 stängs slingan för projektet och redan under försommaren i år öppnades den för spel på nytt, tack vare goda väderomständigheter och en intensiv arbetsprocess.

Nyrenoverade Åhus och mysiga Österlen
Foto: Mickael Tannus
Kolla så att du siktar på rätt flagga när du spelar in till Östra slingans 7:e och 13:e…

Det är de välskapta bunkrarna som välkomnar oss först och tydligast. De levande konturerna, det vackert vajande och vildvuxna svingelgräset intill och de kompromisslösa bunkerkanterna som blivit elegant torvade skänker en helt ny inramning till de inledande hålen och dikterar villkoren för spelplanen på ett annat sätt än tidigare. Den nya bunkersättningen ställer högre krav från tee och bjuder tack vare de respektingivande kanterna inte heller på någon hjälp till för lågt slagna bollar som tidigare hade en chans att studsa ur sanden.

Redesignen är annorlunda på det viset att banan inte har gjorts lättare – vilket är det mantra som annars råder inom spelet just nu.

Kanske finns den förklaringen att hämta i Kristianstads GK:s starka golfkultur.

Klubben grundades redan på 1920-talet och har haft såväl duktiga spelare som stora tävlingar. I höst står exempelvis den Östra banan som värd för finalen på Swedish Golf Tour och då kommer uppgraderingen att få ett första test inför framtida uppgifter.

Men det huvudsakliga skälet till satsningen är att få upp Golfsveriges ögon för banan och anläggningen i ännu större utsträckning än tidigare och locka betydligt fler gäster i framtiden.
– Vi vill att Östra ska vara en av de tio högst rankade i Sverige och vi är oerhört nöjda med de steg vi har tagit på vägen i och med renoveringen. Vi har fått många positiva reaktioner så här långt och det ska bli intressant att följa fortsättningen, säger Klas Arildsson.

Nyrenoverade Åhus och mysiga Österlen
Foto: iStock
En vacker dag är det betydligt fler människor än tallar på Äspet eller Täppet i Åhus.

Efter några tämligen öppna hål för layouten in oss i det lilla tallskogspartiet i layoutens centrum. Banan har hittills talat till oss med ett lågt men tydligt tonläge och förutom det förändrade bunkersystemet är skillnaderna jämfört med tidigare inte särskilt omfattande, men mellan de mäktiga furorna kan vi skönja att något helt annat väntar på sista nio.

Det sjunde hålet är visserligen uppenbart förstärkt och förbättrat och inom kort kommer åttan, som är banans blekaste hål, att ersättas med den sträckning som användes förr i tiden vilket blir ett stort lyft.

Men i övrigt har de mest radikala ingreppen skett på hålen 12–16, vilket får anses som djärvt med tanke på att det redan tidigare var banans starkaste parti. Fulke och Mednickson har dock löst uppgiften på ett utmärkt sätt.

Både 14:e och 15:e har förbättrats såväl visuellt som strategiskt och det 13:e greenområdet har nu betydligt mer karaktär än tidigare. Det 16:e har byggts om till att bli mer dramatiskt, men där sätter vi ett litet frågetecken för att det eventuellt har blivit lite för forcerat och svårmanövrerat för medelgolfaren.

Men sammantaget så kommer arbetet att förstärka banans och hela anläggningens profil rejält, liksom de utvecklingsplaner som finns för range, maskinhall, klubbhus, restaurang och gästboende.

Så om Kristianstads GK har varit något av en dold pärla tidigare stundar snart andra tider.

En liknande utveckling väntar kanske också nere på Österlens GK – och tillsammans kan de två 36-hålsanläggningarna bli starka komplement till varandra i jakten på golfturisterna.

Trots att de ligger på varsin sida om den där omtalade gränsen till Österlen.

Nyrenoverade Åhus och mysiga Österlen
Foto: iStock
På Äspets rökeri är laxtallriken inte mer än en gratisbåt bort.

ÖSTERLEN & ÖSTRA SKÅNE

GOLFEN:

Kristianstads GK i Åhus
Spela därför: 36-hålsanläggning med två vassa banor. Den nyrenoverade Östra är den starkaste av dem men också Västra, som har hedkaraktär, är klart spelvärd och lite mer öppen och vänlig.
Greenfee: 550 kr (Västra) och 750 kr (Östra).

Degeberga-Widtsköfle GK
Spela därför: Öppen, vindutsatt och krävande hedbana som för tankarna till de brittiska öarna tack vare spelytorna som ofta är ganska hårda. Håller inte samma toppkondition som grannbanorna, men är ett roligt test.
Greenfee: 300–440 kr under högsäsong.

Österlens GK
Spela därför: Här finns 36 hål av totalt skild karaktär. Lilla Vik är den gamla och klassiska banan utmed kustlinjen, medan Djupadal är lite mer kuperad och krävande. Ett förändringsprojekt har dock inletts på den sistnämnda för att göra den vänligare.
Greenfee: 480–630 kr under högsäsong.

Tomelilla GK
Spela därför: Trivsam layout i kuperad terräng där höjdskillnaderna skapar många intressanta och roliga slag.
Greenfee: 460 kr under högsäsong. 

BO HÄR:

Karlaby Kro
Checka in därför: Mysig Skånegård en bit från Kivik. Fräscha rum, god mat och ett härligt orangeri där det också finns en härlig pool.
Pris: Miniferie med del i dubbelrum, trerättersmiddag och frukost kostar från 1 295 kr.

Åhus Gästgifveri
Checka in därför: Perfekt placerat mitt i Åhus, med närhet till både restauranger, glassbarer och hamnpromenad. Du kan dessutom åka gratisbuss till och från golfbanan.
Pris: Golfpaket med del i dubbelrum, trerättersmiddag, greenfee på Östra banan och frukost kostar 1 945 kr. 

ATT SE:

Åhus stad
Under sommaren blommar det charmiga lilla samhället upp och det är trångt på uteserveringarna utmed vattnet. En gång var det spritfabriken, som fortfarande finns kvar, som satte Åhus på kartan men idag är det framförallt stränderna på Äspet och Täppet och de populära strandhandbolls- och fotbollsturneringarna som lockar allra mest. Ta gratisbåten till Äspets Rökeri och återvänd sedan till andra sidan för efterrätt på någon av de populära glassbåtarna.

Äpplets Hus
Lär dig allt om äpplen, hur råvarorna förädlas och uppkomsten av musteriet. Eller knalla bara runt i den trivsamma miljön och ta en äppelkaka i något av caféerna och shoppa loss i den välsorterade butiken.

Stenshuvud
Mäktig nationalpark som inbjuder till sköna vandringar i den lummiga lövskogen. Eller så tar man helt enkelt en kort tur på leden upp till bergstoppen som bjuder på vacker utsikt och avslutar med att hugga in på kakbuffén på Café Annorlunda nere vid parkeringen.

Hasse och Tage-museet
Litet krypin i Tomelilla som emellanåt har kallats Sveriges minsta museum. Men i det lilla rummet finns mängder av dokumentation av humorduons fantastiska gärning. Entrén? 88 kronor, vilket anspelar på den kända 88-öresrevyn.


Text: Svensk Golf • 2017-09-20
ArtiklarKristianstads GKÖsterlens GKSvenska golfbanor
Scroll to Top