5de411383d5db

Artiklar

Åker världen runt för att driva med folk

Hon har vunnit fem VM-titlar i longdrive och fortsätter satsa fullt ut på en sport på frammarsch. Sandra Carlborg har samtidigt blivit ett varumärke och åker världen runt för att driva med folk. Möt 34-åringen från Alingsås som hela tiden försöker slå drivarna lite längre.

Text: Olof Åsgård • 2018-04-16 Uppdaterad 2019-12-12

Ett öronbedövande ljud studsar okontrollerat mellan fotostudions kala väggar. Att världsmästarinnan i longdrive, Sandra Carlborg, fått en bra träff befästs när den ihåliga plastbollen till slut hittas bland stativ, blixtar och kablar. För en stund sen var den rund men efter kraftexplosionen liknar bollen ett äggformat musselskal. Rund kommer den aldrig bli igen. “Jag har fler bollar”, säger Sandra Carlborg och gör ett försök att rätta till fotoduken som rubbats kraftigt ur sitt läge under hennes fötter. Nu hoppas alla att fotografen hann trycka av i tid. 

Alla vill vi slå långt. Eller åtminstone längre än vad vi gör. Det vill 34-åriga Sandra Carlborg från Alingsås också. Även fast hon slår längre än de allra flesta. Bland såväl kvinnor som män.

De senaste sju åren har Sandra Carlborg vunnit fem världsmästartitlar i longdrive. Den senaste i september. Hon har ett personligt rekord på 366,7 meter under tävling och var länge världsrekordhållare. Nuvarande världsrekordet innehar nyzeeländskan Phillis Meti på 371 meter.

Longdrivesporten har vuxit sig starkare de senaste åren och är numera en populär publiksport där golfens mest omtalade klubba svingas i strålkastarljus till musiktoner i upptempo. Det har väckt sponsorernas intresse. Prissummorna är större och amerikanska tv-kanalen Golf Channel sänder direkt från VM och i 80 länder världen över. Longdrivare är inte längre kringresande cirkusartister, utan riktiga idrottsmän och kvinnor och Sandra Carlborg är ett av de största affischnamnen.

Åker världen runt för att driva med folk
Foto: Ted OIsson
Mesta mästarinnan. Sandra Carlborg har fyra VM-ringar och ett mästarbälte som bevis för att hon slår längst i världen.

Minuterna innan finalen 2017 satt hon och laddade i spelartunneln under de stora läktarna. Hon väntade på att få höra sitt namn ropas ut i högtalarna.

Ovanför hördes publikens förväntansfulla sorl. Sandra Carlborg lutade sig mot väggen, började fokusera och gick in i den berömda bubblan.
– Jag skulle bara vinna. Jag hade besvikelsen från förra året i tankarna men vände den till min fördel. Jag hade jobbat så hårt för att stå där igen. Jag skulle ta till vara på den här chansen. För första gången hade jag arbetat mot ett mål att vinna VM. Jag bara skulle vinna.

Sandra Carlborg äntrade scenen. Den amerikanska publiken gav ett respektfullt mottagande. I longdrive-VM är det en mot en över två ronder som gäller. Totalt åtta svingar var, men likt en maskerad rak höger i boxning brukar en bra sving räcka långt.

Carlborgs längsta drive mättes till 292,6 meter. Det räckte och svenskan flög hem med sin femte världsmästartitel. Själva vinnartrofén, ett påkostat boxarbälte, fick gå som handbagage.
– Jag gillar bältet och tycker att det är kul och bra för sporten när de hittar på nya saker. Men det hade ju inte skadat om de lagt en del av kostnaderna för bältet i prissumman istället, säger Sandra Carlborg när vi möts i andra hemstaden Göteborg.

Sandra Carlborg slår längst i världen

Vinnarchecken från longdrive-VM, motsvarande 165  000 kronor, var ett välbehövligt tillskott i kassan men att delta i de fåtalet longdrivetävlingar som arrangeras är ingenting hon kan leva på. Inte ens om hon vinner alla.

Mästarbältet kostade arrangörerna mer än hälften av Carlborgs vinnarcheck.

Vinnaren i männens final, Justin James, fick ett likadant bälte men också en förstaprischeck på en miljon kronor.
– Det är en väldigt skev fördelning men det går åtminstone åt rätt håll. För några år sedan gick vi tjejer back på resan till VM även om vi vann.

För drygt två år sedan tog Sandra Carlborg beslutet att lägga alla klubbor utom en på hyllan. Satsningen på vanlig tourgolf som fram till dess hade varit hennes huvudsyssla avslutades.
– När jag började tävla i longdrive 2008 var det mer som en hobby. Det gick bra och var en rolig sidosyssla fram till hösten 2015 då jag tillsammans med min coach och mentor Helen Alfredsson tog beslutet att jag skulle fokusera på det jag är bäst på och inte försöka kvala till Europatouren igen.

Nu läggs all kraft på longdrive och Carlborg la om all träning för att kunna slå så långt som möjligt. Ingen tid läggs på puttinggreen eller i bunkern. Och den normala golfsvingen behöver inte underhållas. Det visade sig också vara helt rätt beslut.
– Det jag inte visste då var att det skulle anordnas fler tävlingar för oss tjejer och att fler tävlingar skulle visas i teve, både i USA och hemma i Sverige. Nu vet fler vad longdrive är och det är positivt.

Åker världen runt för att driva med folk

Även om Carlborg varit överlägsen etta på damernas longdrivescen de senaste tio åren så har konkurrensen tätnat i takt med att intresset för sporten ökat. Sandra Carlborg måste träna mer för att hålla sig kvar i toppen. Fysträning har blivit än viktigare och även tekniken går att förbättra.
– Eftersom jag alltid har slagit naturligt långt har jag inte behövt överdriva svingrörelsen. Den liknar en vanlig driversving jämfört med många andra och det är en styrka som har gjort mig stabil. Nu när jag bara tränat för longdrive har jag blivit ännu jämnare och fått upp fler långa resultat på tavlan.

Den helhjärtade satsningen på longdrive har också medfört förändringar i hur Sandra Carlborg lever sitt liv.

Nu anlitas hon till event världen över och hon håller föreläsningar. Varumärket Sandra Carlborg har utvecklats vid sidan av den enorma tid hon lägger på träning.
– Det går inte att överleva bara på tävlingarna och Helen Alfredsson har varit mycket hjälpsam med att få mig att förstå och ta vara på mitt värde.

Världsrekordhållaren i longdriving utmanades – i hamnen

Hur då?
– Hon skäller på mig med hjärtat och har fått mig att bli mentalt mycket starkare och jag vågar tro på mig själv mer nu. Tidigare var vanliga golfen det viktigaste och att åka till longdrive-VM en hobby. Visst var det kul att vinna då, men den här gången var första gången jag faktiskt arbetat helhjärtat mot målet att vinna VM.

Hur länge tänker du hålla på?
– Så länge kroppen håller och jag känner att jag har chans att vinna tänker jag fortsätta. Jag älskar att tävla, träna i gymmet och på rangen och att göra uppvisningar.

Finns det mer längd att plocka fram?
– Jag, min fystränare och min svingcoach arbetar för det. Jag kan bli explosivare i kroppen och vi arbetar mot att svingen ska bli lite större och längre. Så, ett tiotal meter till går nog, haha.

Det kan du lära av min sving!

Olikt många andra longdrivare, som ofta har rejält överdrivna rörelser, svingar jag ganska normalt. Man skulle kunna säga att jag har en maximerad golfsving där det längre skaftet i min tävlingsdriver kommer till mest nytta. Jag skulle absolut inte råda dig att stoppa ett längre skaft i din driver, snarare tvärtom. Men det finns saker jag gör som du själv kan tänka på när du slår din driver.

Åker världen runt för att driva med folk
1. Baksving. Vrid upp ordentligt
Om du kommer till den här positionen är det såklart positivt men det är inte nödvändigt och kräver säkert lite mer rörlighetsträning. Mitt tips till dig är att göra en rejäl uppvridning där du tar dig tid att bli klar med baksvingen. Svinga lugnt bak��t och var noga med att du inte påbörjar nersvingen för fort. Det är bara med en färdig uppvridning som du kan generera maximal fart i

Sätt händerna. Även fast du inte kan rotera så här långt bak ska dina händer vara beredda för nersvingen.

Rotera bak. Din bakre höft ska rotera bakåt – inte i sidled!

Åker världen runt för att driva med folk
2. Nersving. Skapa snärtvinkel och rätt spår.
Som du ser på skaftet och klubbhuvudets position har jag skapat alla möjligheter att härifrån få ut mycket fart till klubbhuvudet när det rör sig mot bollen, så kallad “lag”- eller snärtvinkel. Det viktiga här är att jag har ungefär 90 graders vinkel på min bakre arm, precis som på toppen av baksvingen. En vanlig orsak till slice är att man rätar ut den bakre armen för tidigt. Armbågen och axeln ska röras ner mot bakre höften, inte utåt för då kommer du med ett svingspår utifrån och in. Känslan ska vara att du har bakre armbågen tätt intill sidan av kroppen i nersvingen.

Snärtklar. Försök att ha samma vinkel på din bakre arm här, cirka 90 grader, som du har vid toppen av baksvingen.  

Åker världen runt för att driva med folk
3. Bollträff. Sträck på dig!
I träffen är överkroppen bakom bollen men glöm inte att den faktiskt är centrerad i förhållande till min ursprungliga uppställning. Hade jag glidit framåt hade jag inte kunnat slå upp på bollen.
Istället måste kroppen röra sig vertikalt uppåt för att generera kraft, vilket du ser på mina fötter och utsträckta främre ben. Du kan öva på det här själv genom att tänka på att du ska sträcka ut främre benet medan klubban är på väg ner mot bollen.

Rak framsida. När du träffar bollen ska du ha ett sträckt främre ben och rak arm.

Pegga högt. Var inte rädd för att pegga upp bollen högt, det hjälper dig att slå upp på bollen.


Text: Olof Åsgård • 2018-04-16
ArtiklarSandra Carlborg
Scroll to Top