5de4990ea2135

Banor och resor

Mästerlig utmaning på Barsebäck

Bara namnet dryper av tävlingshistoria och här har många spännande bataljer avgjorts genom åren. Arenan bjuder fortfarande på en skön blandning av hål utsatta för olika naturelement under rondens gång.

Text: Eric Franzén • 2014-06-25 Uppdaterad 2014-06-25

BANA: Barsebäck G&CC, Masters Course.
ANTAL HÅL: 18 (+18+9).
SPELKLAR: 1969 (9 hål).
ARKITEKT: Thure Bruce, Donald Steel.
HEMSIDA: www.barsebackresort.se

Sveriges genom tiderna mesta arena för tävlingsgolf på högsta nivå fortsätter att koppla ett fast grepp om klubbgolfarens uppmärksamhet. De narrativa förflyttningarna mellan park-, hed-, skogs- och kusthålen upphör aldrig att fascinera. Men speltekniskt väntar också en stark bana som med jämna mellanrum tvingar oss utanför komfortzonen. Under de 18 hålen finns det få ögonblick där vi kan smyga undan de största svagheterna i vår slagmässiga och taktiska färdighetsgrad.

KARAKTÄR: Park-, skogs-, hed- och seasidebana.

SPELA NÄR: Gärna under sommaren när spelytorna på kusthålen blivit lite skönt torra och hårda.

PASSAR FÖR: Den som inte duckar för en utmanande genomlysning av det egna spelet, med betoning på den något bättre medelgolfaren och nedåt i handicapgrupperna.

ÖPPNINGSHÅLET: Mjukstart? Nja. Snarare en strikt och välformulerad välkomsthälsning i form av ett ganska långt par 4 där utslaget måste ha tillräckligt med längd för att du ska stå med en fri linje in mot greenen.

RÄCKER ETT TREPACK: Inte omöjligt. Den som inte plaskar på åttan kan traska på ganska obehindrat med lite letande i de hyfsat utgallrade skogspartierna. Under en knepig dag är det slagen som rinner iväg snabbare än själva bollarna.

BÄSTA HÅLET: Hål 17, par 4. Det uppdaterade greenområdets inramning ger gåshud, när vyn över Öresund slingrar sig igenom de vindpinade trädstammarna. Fast detta blir ändå sekundärt när två väl avvägda slag ska levereras.

JOBBA MED BOLLEN: Vi kastas njutbart bakåt i tiden på vissa hål där tydliga doglegpassager, som exempelvis hål 6 och 7, viskar extra tungt i örat hos den som plockar fram en någorlunda kontrollerad fade och draw ur bagen.

TUNG HISTORIK: 2003 års Solheim Cup. Åtskilliga damtävlingar på Europatournivå med världsspelare som Annika Sörenstam, Juli Inkster och Natalie Gulbis. Scandinavian Masters med segrare som Adam Scott, Luke Donald, Colin Montgomerie samt de oförglömliga triumferna av Jesper Parnevik och Joakim Haeggman. Barsebäck har ett rikt förflutet som värd för tourtävlingar.

I MEDLEMSMATRIKELN: Världsspelare som Henrik Stenson och Caroline Hedwall med vassa namn från övriga tourskikt – som exempelvis Björn Åkesson och Henrik Hilford Brander.

PRONS BÄSTA TIPS: “Banan är lång så det är viktigt att hålla bollen i spel från tee. Många av greenerna är också stora ytmässigt så var noga med att ta tillräckligt med klubba om flaggan står långt in. På hål 13 och 14 bör du läsa greenerna extra omsorgsfullt. Det finns många synvillor där och det är vanligt att putten faller åt ett helt annat håll än vad du uppfattar vid första anblicken.”
Christian “Kricken” Härdin, headpro som arbetat på Barsebäck sedan 1996.

 

TUMMEN UPP
En tidlös utmaning i ett varierande och inbjudande vackert landskap.

TUMMEN NED
Är de inplanterade träden på vissa av hålen verkligen det bästa sättet att säkra den eftersökta svårighetsgraden?


Text: Eric Franzén • 2014-06-25
Banor och resorBanorBanor & resorBarsebäck G&CCSkåneSvenska golfbanor
Scroll to Top