Följa

Fokus på en 11-åring

Hundraåringen som försvann ut genom fönstret känner de flesta till, elvaåringen som klev in genom tv-rutan känner ni kanske också till efter förra veckans US Women’s Open? Man skulle kunna säga att från måndag till fredag under damernas US Open låg större delen av medias fokus på just denna elvaåring. Lucy Li är nämligen den

Text: Svensk Golf • 2014-06-25 Uppdaterad 2019-12-11

Hundraåringen som försvann ut genom fönstret känner de flesta till, elvaåringen som klev in genom tv-rutan känner ni kanske också till efter förra veckans US Women’s Open? Man skulle kunna säga att från måndag till fredag under damernas US Open låg större delen av medias fokus på just denna elvaåring. Lucy Li är nämligen den yngsta som kvalificerat sig för US Open. Hon är inte den yngsta som har spelat. Beverly Klass var tio år och tack vare, eller på grund av, henne (beroende på hur man ser på saken) införde LPGA sin åldersgräns på 18 år för att få spela på touren.

Det är just hur man ser på det som är frågan, dilemmat eller vad vi nu vill kalla det. Är det vettigt att så unga spelare hamnar i dessa sammanhang? I Beverly Klass fall var det förödande. Hon intervjuades i samband med att Lucy Li nu gjorde sin debut i US Open och berättade sin historia. Det är ingen trevlig historia, den bestod bland annat av en far som tog till misshandel när hon inte tränade tillräckligt.

Lucy Li såg ut att ha kul under årets US Open och var mycket nöjd med sitt spel, vilket hon absolut ska vara. Banan, Pinehurst 2, var under rådande förhållanden brutalt svår och totalt sett var det under herrarnas och damernas respektive 72 hål bara fyra slutscorer under par (tre för herrarna och en för damerna).

Elvaåringen Lucy knallade runt på en 78 första rundan. Hon spelade golf och var kanske mest intresserad av att äta glass under presskonferenser etcetera, vilket är fullkomligt normalt om man är elva år. Kanske mer orolig över om glassen skulle smälta eller inte än hur hon presterade. Hennes historia är en annan än Beverlys.

Hur som helst blir det självklart en debatt om det är OK eller inte. Världsettan Stacy Lewis sa vad hon tyckte, blev kritiserad men var modig i en värld som gärna är populistisk, politisk korrekt, där det finns en ängslighet att säga vad man tycker.

Jag fick också frågan och är klar över vad jag tycker. Nu är US Open en öppen tävling och i princip vem som helst kan kvala in till tävlingen förutsatt att resultatet är tillräckligt bra. Däremot har tourerna åldersgräns, en åldersgräns man börjat tulla på så smått gällande LPGA. Både Lydia Ko och Alexis Thompson fick en dispens, som för övrigt Michelle Wie inte fick när det var aktuellt för henne. Frågan är hur mycket man tullar på gränsen och var gränsen går? I Lydia Kos fall var tanken kanske att man väl inte kunde ha en världsetta som var amatör… Hon var inte världsetta vid tidpunkten för dispensen men är på god väg dit.

Jag har skrivit det förut; varför så bråttom? Julie Inkster, 54 år, låg efter tre dagar på tredje plats och slutade på en hedervärd 15:e plats. Hon blev proffs som 23-åring och både har och har haft en fantastisk karriär.

Den normala debutåldern är 20+, många väljer att slutföra collegestudier eller motsvarande innan man börjar sin professionella bana. Jag tycker det är ett bra val med tanke på att man kan mogna och förhoppningsvis bli lite bättre rustad att möta den miljö som väntar ett golfproffs.

Jag tror inte att det i sig är skadligt för barn att tävla, men det kräver ansvarsfulla och kloka människor nära spelaren som vet hur man förhåller sig till prestation och resultat i ett längre perspektiv, för det kommer mycket mer än själva spelet i spåren av tidig exponering.

Om du är intresserad att läsa mer om detta ämne kan jag rekommendera boken “Driven” av Kevin Cook.


Text: Svensk Golf • 2014-06-25
FöljaBloggar
Scroll to Top