Labradoren Vegas, sju år, brukar följa med ut på banan när husse & matte spelar golf. Här är hon ute i ruffen…

Spela

Lär hunden spela golf

Brukar du ha hunden med dig ute på banan? Gnäller den mycket? Har den svårt att stå still när du slår? Nu finns det golfhundkurser där husse och matte kan lära sin jycke hur den ska uppföra sig på fairway.

Text: CM Hellsten • 2012-02-14 Uppdaterad 2012-02-14

Barbro Rydén är golfare med handicap 30. Hon har spelat många varv i Trosa och på Lidingö GK. Ofta i sällskap med sin två hundar, en labrador och en rhodesian ridgeback. Under ronderna konstaterade Barbro att många hundar i Golfsverige inte kan uppföra sig när de är ute på banan. Samtidigt fick hon mycket beröm för att hennes hundar betedde sig oklanderligt.
Då fick Barbro Rydén en idé.
– Eftersom jag driver ett hundträningscenter så tyckte jag att det kunde vara bra att arrangera en golfhundkurs, säger Barbro.

Verksamheten håller till på Hunduddens (jo, det heter faktiskt så) Träningscenter på Norra Djurgården i Stockholm och 2011 genomfördes de första kurserna.
– Det har varit ett stort intresse för golfhundkursen. Både av folk som har haft med hund på banan tidigare men haft det besvärligt och av folk som precis har köpt en hund som ska med ut och spela golf.

Mina föräldrar har en sjuårig lagotto som gnäller jättemycket när hon är ute på banan – kan alla hundar bli “golfare” eller finns det hopplösa fall?
– Jag tror faktiskt att alla hundar kan uppföra sig på banan men vissa kanske behöver mer eller mindre träning. Det går att träna en hund till allting, det är bara en fråga om tid och tålamod.

I april startar vårens första golfhundkurs och sedan blir det ytterligare två kurser efter sommaren. Varje kurs sträcker sig över fem veckor. Det handlar om en och en halv timme på plats på Hundudden under totalt fem dagar. Kursen kostar 2 200 kronor.
– Jag brukar anpassa kurserna efter deltagarna men man kan bland annat lära hunden att hitta golfbollar. Mina hundar går in i skogen och sätter sig och markerar bollen när jag inte hittar den själv. Sedan lär vi bland annat hundarna att följa golfvagnen och stå stilla och vara tyst när man svingar. Det ljudet är det många hundar som går igång på. Sedan finns det hundar som kan bli lite trötta efter att ha gått fyra timmar på banan och inte är så sugen på att gå mer utan lägger sig ner och så får golfaren dra runt hunden.

Kan du ge dem, som inte har möjlighet att gå kursen, ett första hjälpen-tips?
– En bra golfhund behöver träna följsamhet och stadga – det är när hunden kan sitta, ligga och stå stilla i alla lägen, beroende på vad man kommenderar. Det är de två viktigaste sakerna för en snabbfix.

 

För mer info: www.hundudden.com


Text: CM Hellsten • 2012-02-14
SpelaNyheter
Scroll to Top