Spela

Du puttar förmodligen sämre än du tror

Vi gnäller gärna över usel puttning. Mer sannolikt är att du har för höga förväntningar. Vi har hittat brytpunkterna varifrån medelgolfare och tourproffs sätter fler puttar än de missar – och det är förmodligen kortare än du tror.

Text: Oskar Åsgård • 2013-07-25 Uppdaterad 2013-07-25

Så bra puttar PGA Tour-spelaren

1,5 meter
Enputt: 75 %
Tvåputt: 24,7 %
Treputt: 0,3 %
Snittscore: 1,256

3 meter
Enputt: 38 %
Tvåputt: 60,3 %
Treputt: 0,7 %
Snittscore: 1,626

4,5 meter
Enputt: 22 %
Tvåputt: 77 %
Treputt: 1 %
Snittscore: 1,790

6,1 meter
Enputt: 14 %
Tvåputt: 84 %
Treputt: 2 %
Snittscore: 1,878

7,6 meter
Enputt: 10 %
Tvåputt: 87 %
Treputt: 3 %
Snittscore: 1,934

9,1 meter
Enputt: 7 %
Tvåputt: 88 %
Treputt: 5 %
Snittscore: 1,978

15,2 meter
Enputt: 3 %
Tvåputt: 81 %
Treputt: 16 %
Snittscore: 2,135

Statistik från PGA Tour, som visar hur bra en genomsnittlig PGA Tour-spelare i snitt är från respektive avstånd.

Så funkar Strokes Gained

När en PGA Tour-spelare enputtar från drygt två meter tjänar han ett halvt slag på fältet eftersom genomsnittet från det avståndet är 1,5 puttar – eller med andra ord hälften enputtar och hälften tvåputtar. Skulle samma spelare däremot treputta från nio meter tappar han ungefär ett slag gentemot övriga deltagare eftersom snittresultatet drån det avståndet är cirka två slag.

Statistik (PGA TOUR) – Stroked Gained Putting 2013

Jag sänkte inte en putt idag. Känns orden möjligen igen? Kanske sa du dem rentav i restaurangen när din senaste rond recenserades i spelkamraternas sällskap. Påståendet är sannolikt det allra vanligaste när ett rondresultat som inte nådde förväntansbilden ska förklaras.

Men vilka krav ställer vi egentligen på vår puttning? Hur långt ifrån hål “bör” vi tvåputta? Och inom vilket avstånd är det rimligt att sänka putten?

– Jag tycker inte att puttningen är något mysterium. Man ska lära sig att slå en boll på linjen, att slå den med rätt fart och att läsa green, säger Jon Karlsen, som doktorerat med en avhandling om just puttning.

Däremot är han tydlig med att vi generellt har en skev förväntansbild på vår puttning.

– När jag frågar folk från vilket avstånd de tror att proffsen har 50 procents chans att sänka putten är det många som svarar ganska mycket mer än vad det är. Det gäller även duktiga elitjuniorer och kanske inte minst deras föräldrar, konstaterar Karlsen.

Statistik från PGA Tour visar att herrarna på världens främsta golftour sänker hälften av alla puttar de ställs inför från drygt två meter, eller 215,9 centimeter för att vara exakt. Jämförelsevis finns studier som har visat att 50-procentsavståndet för amatörer med rondscorer mellan 70-83 slag är 1,7 meter och sjunker till 1,1 meter för amatörer med scorer i spannet 97-120 slag. Varför de spelare som testats delats in i så pass stora grupper framgår inte, men siffrorna ger ändå en indikation om hur skillnaderna mellan olika spelarkategorier ser ut.

DET SNABBASTE SÄTTET för medelgolfare att kapa några puttar per varv är ofta att minska antalet treputtar. Här har forskningen visat att proffsens genomsnittliga tvåputtsavstånd är drygt nio meter. Detta innebär alltså att genomsnittsproffset har ett snittresultat över två slag på puttar som är längre än nio meter. För de två kategorier amatörgolfare vi hänvisade till tidigare sjunker det genomsnittliga tvåputtsavståndet till 7,6 meter respektive 3,7 meter.

En tröst är att när det gäller att öva förmågan på långa puttar, vars huvudmål är att tvåputtas, så är inte tekniken i fokus.

– Att bli bra på längre puttar handlar mindre om teknik och mer om att kunna se hur bollen ska röra sig till målet, att läsa greenen rätt, säger Karlsen.

SÅ ANALYSERAR DU DIN PUTTNING

Vanliga puttmått är antal puttar per rond och antal puttar per greenträff. Problemet med dessa statistikmått är att de inte tar hänsyn till hur långa puttarna varit. Det lättaste sättet att förbättra antalet puttar per rond är exempelvis att missa fler greener, då det kommer att ge kortare förstaputtar.

Lösningen är det nya statistikmåttet strokes gained putting, som utvecklats av professorn Mark Broadie. Än finns det bara på PGA Tour och måttet bygger på att varje spelares samtliga puttar under ett varv jämförs med genomsnittet för fältet och sedan summeras. Statistiken visar att de bästa puttarna på PGA Tour tjänar ungefär 0,8 slag på resten av fältet per varv tack vare sin förmåga på green. Ta reda på hur många puttar du själv sätter från exempelvis 1, 3, 5 och 10 meter och räkna ut din snittscore från respektive avstånd. Nästa gång du räknar hur många puttar du har på ett varv, anteckna också längden på förstaputtarna. Summera sedan längden på samtliga förstaputtar och dividera antalet puttar på varvet med den summan. Kvoten du får kan du sedan jämföra med andra varv utan att din precision med järnen påverkar siffran.

Källa: Assessing Golfer Performance Using Golfmetrics, Mark Broadie, Columbia University, 2008.


Text: Oskar Åsgård • 2013-07-25
SpelaNyheter
Scroll to Top