The Masters – Round Two

Tournytt

Stenson: ”Blev grinig och avslutade med några birdies”

AUGUSTA. Aldrig förr har Henrik Stenson inlett The Masters lika bra som i år. Fem under par efter två ronder och ensam trea, men fortfarande frustrerad.

Text: Oskar Åsgård • 2018-04-07 Uppdaterad 2019-12-12
Stenson: ”Blev grinig och avslutade med några birdies”

På torsdagen noterade Henrik Stenson sin bästa öppningsrond hittills i The Masters. Han fortsatte i samma anda på fredagen. Med 70 slag tog sig svensken till fem under par och ensam tredjeplats.

Det är första gången Henrik Stenson är topp-10 efter två varv på Augusta National. Men trots vad som på pappret är en utmärkt öppning finns det något som skaver hos svensken.

– Bra puttning, bra närspel överlag men jag är lite frustrerad över det långa spelet. Det lever inte upp till de krav jag har. Det är för mycket “unforced errors”. När man inte kan slå mellanjärn på rätt startlinje och med rätt skruv, då känns det som att man lämnar några slag där ute, säger Henrik Stenson när vi möter honom efter ronden.

Han inledde visserligen varvet med att slå bra drivar på såväl tvåan, trean och åttan. På de två par 5-hålen bäddade det för birdies och det var nära att det blev en birdie även på det tredje hålet.

På andra ställen däremot satte sig Stenson i problem, som med två järnslag som drog rejält till vänster på fyran och tian. Delvis på grund av vinden, delvis på grund av att svingen inte levererar enligt plan.

– Det är inte katastrof, jag träffar fortfarande fairways och så men det är lite halvtunna slag, lite läckta slag. Det känns som att det långa spelet är 50-60-procentigt. Jag hade kunnat prestera bättre om det långa spelet hade varit där jag vill och kan ha det. När jag blev lite grinig avslutade jag med några birdies i alla fall.

På sista nio gjorde Stenson birdies på hål 11, 14 och 17. För andra dagen i rad har han alltså gjort birdie på det omvittnat tuffa elfte hålet, starten på Amen Corner. Igår var det med en sänkt niometersputt, idag trillade en chip i.

Minst lika värdefullt var två starka parputtar på 16 och 18 för att inte förlora mark. På avslutningshålet var det ett delikat chippslag till cirka en meter från hål som bäddade för parräddningen.

– Det är klart att två under idag och fem under totalt är ett bra jobb men jag känner att det kommer mest av hur jag spelat mig runt banan, plus närspelet och puttningen.

Stenson är ensam i fältet på fem under par efter två ronder, två slag bakom Marc Leishman och fyra slag bakom ledande Patrick Reed.

– När man är så nära täten som jag ändå är så hade man gärna velat ha den där extra växeln eller två. Det är aldrig omöjligt att plocka in fyra slag på 36 hål, särskilt inte på den här banan men jag vet inte om jag skjuter fem eller sju under på helgen med samma spel som jag har nu.

Stenson kommer att spela i den nästa sista gruppen på lördagen i sällskap med Rory McIlroy, som är fyra under par, och duon slår ut klockan 20.20 (svensk tid).

Väderprognosen för lördagen skvallrar om att det kommer att regna och förmodligen även åska. Dessutom ska vinden tillta ju längre dagen lider.

Tuffa förhållanden väntar med andra ord.

– Då är det i alla fall bra att det känns som att puttningen och närspelet är hyfsat på g. Det är ju de delarna som håller ihop en score om det är tufft där ute.


Text: Oskar Åsgård • 2018-04-07
TournyttHenrik StensonTournyttUS Masters
Scroll to Top