TaylorMade SIM fick högst betyg i årets test, nedan kan du läsa varför. Foto: Johan Sundqvist

Guldmedaljörerna

Drivertest 2020 – här är årets vinnare

Vilka drivers presterade bästa i Svensk Golfs stora test? Här får du svaren.

Text: Svensk Golf • 2020-03-11 Uppdaterad 2020-03-11

Vår testpanel har sagt sitt. När alla slag, intryck och betyg summerats är det här den driver som tar hem guldmedaljen i 2020 års drivertest. Dessutom tipsar vi om några vinnare i kategorierna årets antislicedriver, årets mest prisvärda driver och årets bästa driver för låg svinghastighet.

ÅRETS DRIVER: TAYLORMADE SIM

Tre bra egenskaper hos TaylorMade SIM

LÄNGD. Bara en driver i årets test fick högsta betyg i längdkategorin, det var TaylorMade SIM. Att SIM presterar högt i längdavseende antyder
Trackman-siffrorna beror på en kombination av hög bollhastighet, utgångsvinkel och relativt låga spinntal.

Viktigt att påpeka är att låga spinntal inte är rätt väg för alla. Som vi skriver här får spelare med medel/hög svinghastighet ut mest av SIM. Men jämfört med utpräglade lågspinndrivers som exempelvis Callaway Mavrik Sub Zero eller Titleist TS4 så får även spelare i testpanelen med svinghastighet runt 85–90 mph ut en effektiv bollflykt med SIM-drivern.

Kan vi garantera att du kommer slå längst med TaylorMade SIM? Självklart inte. Men den förtjänar att vara en av de drivers du testar om du ska köpa nytt i år.

HANTERBARHET. Ja, SIM är en förhållandevis snäll driver. När testpanelen jämför SIM mot M5 (från 2019) och M3 (2018) upplevdes bägge de två föregående modellerna som klart mer svårhanterade. Baserat på testpanelens resultat och omdömen har TaylorMade slagit an en bra balans
mellan fartresurser och förlåtande egenskaper i SIM-drivern.

Med det sagt skulle vi rekommendera alla som attraheras av SIM-drivern att även testa syskonmodellen SIM Max eller andra mer förlåtande drivers. För när vi lägger testpanelens slag i TrackMan bredvid varandra är det lätt att konstatera att Max-modellen ger märkbart bättre resultat ur spridningssynpunkt än SIM-drivern för majoriteten av våra testare.

TRÄFFKÄNSLA. Viktkanaler i klubbhuvudet gör inte sällan avkall på såväl ljud som känsla i träffen, eftersom oönskade vibrationer i konstruktionen ger ett mindre behagligt ljud. Men just när det gäller ljudet är panelen enig. Här står TaylorMade SIM ut från konkurrenterna.
Träffkänslan är explosiv med ett dovt och kraftfullt ljud. Så här ska en driver låta!

Något negativt med TaylorMade SIM?

Ja, prislappen är rejält uppskruvad! 5 900 kronor kostar den. Bara Callaway Epic Flash och Epic Flash Sub Zero kostar mer (6 000 kronor) av årets testade drivers. Betyder det att SIM-drivern är dyr? Det kan bara du avgöra. Men du får förstås vara medveten om att du betalar för mer än bara prestandan om du köper TaylorMade SIM. Att sponsra ett stall med tourproffs som innehåller Tiger Woods, Rory McIlroy, Dustin Johnson, Jon Rahm med flera toppnamn är inte gratis…

Utseendet fortsätter också att vara en vattendelare med TaylorMadedrivers. Alla är inte övertygade om den vita ramen ovanpå den mönstrade kolfibertoppen på SIM-drivern.

Klicka här för att läsa mer om nya TaylorMade SIM-drivern.

Topp-5: Drivers som gick längst i testet

1. TaylorMade SIM

2. Mizuno ST200

3. Mizuno ST200X

4. Callaway Mavrik Sub Zero

5. TaylorMade SIM Max

Topp-5: Mest förlåtande drivers i testet

1. Wilson Launch Pad

2. TaylorMade Kalea

3. Ping G Le2

4. Titleist TS1

5. TaylorMade SIM Max

Topp-5: Drivers med bäst träffkänsla i testet

1. TaylorMade SIM

2. Callaway Epic Flash Sub Zero

3. Titleist TS3

4. TaylorMade SIM Max

5. TaylorMade SIM Max D

Topp-5: Snyggaste drivers i testet

1. Mizuno ST200

2. Mizuno ST200G

3. Titleist TS4

4. Titleist TS3

5. Mizuno ST200X

ÅRETS ANTISLICEDRIVERS:

SVENSK GOLF SÄGER: Brottas du med en envis slice? Om du kan svälja att titta ner på ett driverhuvud som är rejält stängt med tydlig offset så finns hjälp att hitta här. F-Max Airspeed ger en rejält effektiv dos slicereducering för spelare med låg till medelhög svinghastighet. Dessutom till en relativt billig peng.

Klicka här för att läsa mer om Cobra F-Max Airspeed Offset.

SVENSK GOLF SÄGER: Brottas du med en envis slice men samtidigt inte står ut med utseendet hos en offsetdriver? Då är Ping G410 SFT ett utmärkt val. En relativt klassisk huvudform (minus ”turbulatorerna” på kronan) men med mycket vikt mot hälen vilket gör att du får hjälp att stänga klubbhuvudet i träffen. En fördel, som dock kostar 1 500 kronor mer, jämfört med Cobra F-Max Airspeed Offset är att den här drivern har en justerbar hosel där loft och lie kan finjusteras efter dig.

Klicka här för att läsa mer om Ping G410 SFT.

ÅRETS MEST PRISVÄRDA DRIVERS:

SVENSK GOLF SÄGER: Ljudet är milt uttryckt bedrövligt obehagligt. Några justeringsmöjligheter ges inte överhuvudtaget. Och utseendet kommer inte att tilltala alla. Men för ”bara” 3 500 kronor får du en mycket förlåtande, pålitlig och framförallt prestandamässigt väldigt kompetent driver.

Klicka här för att läsa mer om Cleveland Launcher HB Turbo.

SVENSK GOLF SÄGER: Står sig väl längdmässigt gentemot de allra främsta drivermodellerna i årets test. Tilltalande klassiskt utseende utan skrikiga inslag. Saknar den där riktigt ”goa” känslan i träffen men kostar klart mindre än majoriteten av toppkonkurrenterna.

Klicka här för att läsa mer om Mizuno ST200.

ÅRETS BÄSTA DRIVERS FÖR SPELARE MED LÅG SVINGHASTIGHET:

SVENSK GOLF SÄGER: För en tusenlapp mindre än Ping G Le2 får du en i stort sett lika välpresterande TaylorMade Kalea. Så vad betalar du för? Bland annat erbjuds G Le2 somstandard med två valbara skaft, med åtta grams viktskillnad och olika flex (”Lite” och ”Ultra Lite”). Det är ett stort plus! Dessutom har G Le2 en justerbar hosel som kan påverka loftvinkeln med +/– 3 grader, samt ändra lievinkeln.

Klicka här för att läsa mer om Ping G Le2.

SVENSK GOLF SÄGER: När Titleist nu ger ut en utpräglat lättspelad och förlåtande driver blev det en fullträff. TS1 presterar väl i alla avseenden för den tilltänkta målgruppen. Här finns gott om hjälp med längd i slagen och lämplig höjd i bollflykten. Det stora och förlåtande klubbhuvudet gör också att sämre träffar inte ger lika förödande resultat på banan.

Klicka här för att läsa mer om Titleist TS1.


Text: Svensk Golf • 2020-03-11
UtrustningDriversDrivertest 2020TestUtrustning
Scroll to Top