“Bob Hope Golf Cart” hade kännetecken som identifierade dess ägare.

19:e hålet

Mannen bakom världens knasigaste golfbil har dött

George Barris – mannen bakom "The Batmobile" – och skapare av ett otal specialbilar har gått bort, 89 år gammal.

Text: Michael Åhman • 2015-11-09 Uppdaterad 2015-11-09

Med all respekt för Bubba Watsons Hovercraft eller för den “Tillbaka till framtiden”-inspirerade De Lorean-golfbilen:

Mannen bakom världens knasigaste golfbil har dött
George Barris somnade in i sitt hem i Kalifornien den 5 november. FOTO: Creative Commons BY-SA

George Barris var den riktiga pionjären när det gäller att bygga annorlunda golfbilar. Den allra första var “Bob Hope Golf Cart”. Den var i en klass för sig eftersom de reflekterade de fysiska karaktäristika som kännetecknade golfbilens förare:

Hope-bilen hade den kända hoppbacks-näsan och den markerade hakan. Men den var också före sin tid när det gäller utrustning: Den hade TV, kassettbandspelare (sin tids Spotify, för yngre läsare) och en aktermonterad kamera så att Hope kunde filma sin sving.

George Barris byggde även golfbilar åt Bing Crosby, Ann-Margret, Elton John med flera. Den Chicago-födde Barris kallades för “King of the Customizers” och listan av hans specialbyggen, framför allt åt Hollywood och Hollywood-stjärnor är oändligt lång.

Men ingen blev lika känd som den första Batmobile, som gjordes till TV-serien på 60-talet. Den bilen såldes på en auktion 2013 för 4,6 miljoner dollar (ca 40 miljoner kronor) efter en hård budgivning.

1971 var Bob Hopes golfbil värderad till blott 14 000 dollar. Den lär vara värd betydligt mera i dag. Särskilt efter beskedet att George Barris själv lämnat jordelivet.

Mannen bakom världens knasigaste golfbil har dött
Det här är kanske den bil som gjorde mest för George Barris berömmelse: Batmobile 1 – skapad för 1960-talets TV-serie. FOTO: CC BY

Golfbilen som tar dig tillbaka till framtiden


TV: Så får vi snabbare rondtider…


TV: Golfbilen som du k-a-n köra ner i ett vattenhinder


Text: Michael Åhman • 2015-11-09
19:e hålet
Scroll to Top