5de46f14d2349

Artiklar

Experten: Därför fick Dustin Johnson ett slags plikt

Svensk Golfs regelexpert förklarar vad som hände under den avslutande ronden av US Open.

Text: Erik Hallberg • 2016-06-20 Uppdaterad 2016-06-20

Dustin Johnson lyckades vinna sin första major när han tog hem US Open.

Efter tävlingen har det pratats mycket om det pliktslag som Johnson fick efter att hans boll rört sig på green vid hål fem.

Det var efter att Johnson gjort några övningssvingar bredvid bollen som den rubbades.

Amerikanen hävdade flera gånger att han inte adresserat klubban.

Enligt Christina Rodman – Svensk Golfs regelredaktör och förbundsdomare som har dömt flera gånger på Europatouren – spelar det inte någon roll om han adresserat bollen eller inte.

 

Experten: Därför fick Dustin Johnson ett slags plikt
Christina Rodman.

– Innan 2016 fick man plikt om bollen rörde sig när man adresserade den, även om det inte var man själv som orsakat att bollen rörde sig. Det är nu ändrat. Det är ointressant om Johnson adresserat bollen i det här läget, det som är intressant är om han gjorde någonting som fick bollen att rubbas, säger Rodman.

Rodman utvecklar sitt resonemang och förklarar att man kan råka rubba bollen utan att man nuddar marken precis bredvid bollen.

– Jag kommer ihåg för några år sedan att Ángel Cabreras boll låg på väldigt hård mark. Cabrera träffade marken i en provsving en halvmeter från bollen, ett par sekunder senare så rörde sig bollen.  Då bedömde man att det var han som hade orsakat bollens rörelse. Det berodde på vibrationer i marken eller något liknande.

Domarna gör alltså en bedömning av vad det var som fick bollen att röra sig. Om det inte finns någon annan faktor än spelaren som kunde ha satt bollen i rullning bedöms det som att han är anledningen och då tilldelas ett pliktslag.

Thomas Pagel som är regelansvarig på USGA berättade efter tävlingen hur domarna resonerat kring fallet med Dustin Johnson

– När vi tittat på filmen sa vi i kommittén att “med tanke på Dustin Johnsons rörelser, var det mer troligt än inte att han var anledningen till att bollen rörde på sig”, sa Pagel.

 

Se klippet här och bedöm själv, var det Johnson som fick bollen att röra sig? (Situationen syns tio sekunder in i klippet.

Efter kontroversiella pliktslaget – spelarna försvarar Dustin Johnson


KRÖNIKA: Golfens egen Rockstjärna har vuxit upp


Text: Erik Hallberg • 2016-06-20
ArtiklarDustin JohnsonTournyttUS Open
Scroll to Top