5de44f2842e12

Artiklar

ZACHRISSON: Vad vi kan lära av Jan Boklöv

När Jan Boklöv i slutet av 1980-talet missade sitt uthopp under träning i backhoppning, for skidorna isär.

Text: Göran Zachrisson • 2017-02-10 Uppdaterad 2017-02-10

Spetsarna bildade ett V och hopparens flygförmåga förbättrades dramatiskt. Boklöv hamnade 15–20 meter längre ner i backen och en ny teknik var född.
Jan Boklöv, en tillbakadragen idrottsman med rötter i Koskullskulle i Lappland hamnade därför i konflikt med alla sportens domare, för hur skulle de räkna hans stilpoäng med en teknik ingen hade sett och hur skulle resten av världseliten tåla att bli uthoppade med sådan stor marginal?
Idag är V-stilen etablerad och ett faktum.

Efter många framgångsrika år av tävlande förlorade Boklöv känslan för att hoppa. Jag träffade honom i Hallstabacken i Sollefteå en eftermiddag då han tränade för att hitta den intuition, som varit självklar tidigare.
I stugan, efter träningen berättade han vad det var han sökte.
Han satt på en pinnstol och med förtvivlan i rösten sa han:
“I uthoppet vill jag ställa mig upp, så här!”

Han reste sig ur stolen efter att ha lutat sig framåt några grader. När han så stod, tittade han på mig och jag minns ögonblicket och led med honom, för han var lika förvirrad, besviken, som ledsen.
Jan Boklöv talar mjukt och du kan höra att han kommer norrifrån. Han stammar lätt och nu säger han:
“Det är så enkelt och givet. Jag kan ställa mig upp från stolen, men när jag kommer på skidor till uthoppet och kanten, gör jag något annat. Jag försöker att bara l’l’låta det vara, att inte t’t’tänka. Men någonting låser sig och jag begriper inte vad.”

Jan Boklöv är en av mina hjältar, det vill jag ha sagt. Han hittade nästan tillbaka till sin form, men nådde aldrig sin riktiga kapacitet igen.
Inom idrottsvärlden är han hursomhelst ensam i sitt slag. Han fick en hel sport att klia sig i huvudet.

ZACHRISSON: Du blir aldrig gammal!

Vad har detta med golfspelet att göra?

När du och jag förlorar känslan, eller när Tiger Woods, Henrik Stenson eller Robert Karlsson gör det, så letar vi efter känslan vi hade bara för några dagar sedan, men kroppens synapser har rest till södra Spanien på semester.
Hur många miljoner synapser har vi i kroppen?                                       

Det kan också vara så, att det inte går att hitta tillbaka till vad du gjorde. Istället bör du söka något nytt att hänga upp svingen på, en liten grej, vrid greppet en millimeter, flytta bollen närmare mitten… eller res dig från pinnstolen med rak rygg?
Du kan också tyst nynna en valslåt när du svingar.
“Se farfar dansa gammalvals, se så’n stil han har.”
Pröva.


Text: Göran Zachrisson • 2017-02-10
ArtiklarGöran ZachrissonKrönika
Scroll to Top