5de42ee1a019d

Artiklar

Häng med till 54-hålsanläggningens Europatourbana

Mästerligt på Vasatorp. Spännande och balanserat i modern hedbanekostym.

Text: Svensk Golf • 2017-09-18 Uppdaterad 2019-12-12

PLUS & MINUS:

PLUS: Teesystemet. Banans sex siffertees innebär att många olika spelartyper får möjlighet att ta till sig TC:s inbjudande design. 

MINUS: Krypvensgreener. Det säger klubbens egen beskrivning. Nja, säger vi eftersom rikligt med annat gräs kommit in där med tiden.

Tournament Course kan ses som en typisk produkt av det 2000-tal där ett antal premiumbanor byggdes i storstadsregionernas närhet. Platta och profillösa landskap omvandlades då till dramatiska golfscener, med böljande kullsystem och livliga fairwaykonturer när de företrädesvis amerikanska arkitekterna fick resurser att tänja på gränserna både ur ett designmässigt och byggnadstekniskt perspektiv.

Rent speltekniskt rör sig också Steve Forrests arbete på Vasatorp primärt i denna moderna domän. Uppe på tee möts vi av förföriskt breda landningsytor, där de bortslagna bollarna blir relativt få. Istället bestraffas ett mindre väl planerat utslag med en svårare väg in mot greenen, och djupa suckar när bollen rullar ner i en skarp avrinningsyta där närspelsslagen måste levereras från tajta lägen.

Känslan av modern hedbana befästs tydligt under TC:s första fem hål. Här är det rejäla kullar, två lömska vattenhinder och stora wastebunkrar som utgör kärnan. Och så fortsätter det egentligen.

Häng med till 54-hålsanläggningens Europatourbana
Foto: Mickael Tannus
Häng med till 54-hålsanläggningens Europatourbana
VI MÖTTE: Steven Jeppesen, Challengetourspelare:– Femman (stora bilden) är mitt personliga favorithål på Vasatorp TC. Ett kort par 4 med ett tufft utslag och inspel. Vågar du gå nära vattnet från tee blir du belönad, men med en mer säker linje till höger så är inspelet dolt. Överlag är annars greenområdena det tuffaste med banan. Avrinningsytorna kan resultera i att bollen stannar 25 meter från pinnen om inspelet bara missas lite.

För dessa element utgör fortfarande röd tråd i spelupplevelsen trots att vi för en stund träder in i tätare skogspartier, innan första nio avslutas i full frihet på vidderna.

Den första halvan kröns av två utmärkta kortare par 4-hål, där det förrädiska och för vissa drivbara åttonde står i utmärkt kontrast till det sjätte hålets precisa och tekniska anslag. Från hål tio och framåt finns det sedan många tillfällen där drivern kan gå riktigt varm, samtidigt som järnen får göra sitt in mot greenerna. Det är dock få av hålen som kan fylla medelgolfaren med en känsla av maktlöshet, trots den uttalade mästerskapskaraktären. De mest svidande rappen över fingrarna kommer vid greenområdena där distinkta avrinningsytor och vissa luriga hålplaceringar väntar.

Men främst handlar TC om balans och ren spelglädje. Många av utslagen kittlar i maggropen, men utan att oron över en förlorad boll blir för påtaglig samtidigt som en hel del av lägena runt greenerna bottnar i roliga närspelsslag. Detta gäller inte minst för spelaren som drar fördel av det utbyggda teesystemet, och väljer att avnjuta layouten i rätt längd.

HÖJDARHÅLET:

Hål 13, par 4. Längd: 359/326 m: 
De krävande slagen från tee till green testar främst vår taktiska förmåga och självkännedom. Att hitta linjen mellan bunkrarna till vänster och dammen till höger landar ofta i rondens mest pressande och intressanta beslut. Inte minst när den alltid lika närvarande vinden har en extra vresig dag.


Text: Svensk Golf • 2017-09-18
ArtiklarSvenska golfbanorVasatorps GK
Scroll to Top