5de406c69a220

Artiklar

Ett av Europas mest storslagna golfprojekt

Vatten, vind och omtumlande utmaningar från Jack Nicklaus ritbord. Great Northern är historien om hur två män i yngre medel­åldern skapade ett av Europas mest storslagna golfprojekt. 

Text: Eric Franzén • 2018-06-29 Uppdaterad 2020-03-26

Från 14:e hålets tee målas Kerteminde bugt och Stora bält upp sig i fjärran. Långt nedanför väntar ännu mer vatten där en massiv ­konstgjord sjö inramas av konturerna från de omgärdande hålen. Landskapet överskuggas av Jesper Schmitz, som drar tillbaka ­drivern och låter klubbhuvudet explodera genom bollen. Han är en lång man som genererar mycket fart i svingrörelsen. Fast just denna gång kanske aningen för mycket och under fel milli­sekund.

Utslaget fräser aggressivt åt vänster och försvinner in i oändligheten nedanför ett blint krön som egentligen inte är en del av detta böljande par 5-hål.

Men Jesper Schmitz behöver inte ens fundera på att slå en provisorisk boll. Han kan nästan varenda kvadratcentimeter av mark­området som utgör den praktfulla nya golf­anläggningen Great Northern. Tillsammans med barndomsvännen och Legoarvingen Thomas Kirk Kristiansen har han, en tidigare managementkonsult, varit drivande i att realisera planerna som duon började forma under 00-talet.
– Vi är egentligen bara två killar som verkligen gillar att spela golf, och som fick en galen idé om att bygga en golfbana, konstaterar Schmitz själv.

Att kalla slutresultatet för en dansk superbana vore nästan att förminska projektets omfattning. Anläggningen är norra Europas mest kompromisslösa golfsatsning sedan Bro Hof. Ja, egentligen någonsin om man ser till den minutiösa detaljnivån.

Efter att bilen rullat innanför grindarna på gatuadressen Great Northern Avenue 1 innesluts vi av en upplevelse som regisserats av Great Northern från start till slut. En blick ned mot asfalten avslöjar att brunns­locken pryds av den illustration av Fågel ­Fenix som utgör deras grafiska logotyp.

Ett av Europas mest storslagna golfprojekt
Foto: Mickael Tannus

Och så fortsätter det. I centrum vid det arkitektoniskt spektakulära klubbhuset glittrar logotypen i ­botten av en grund infintypool som ­mynnar ut i vattenfall ned mot banans centrala sjö. De logotypförsedda plaggen i ­shoppen kommer inte från golfens sedvanliga varu­märken utan är Great Northerns egna. ­Framtagna efter deras egna specifikationer och tillverkade i omsorgsfullt utvalda textilfabriker i Portugal, Bulgarien och Italien.
– Ölen som dricks efter ronden har vi skapat ihop med ett lokalt mikrobryggeri. Det ska smaka Great Northern även när du kommer in till restaurangen och är törstig efter att ha spelat 18 hål. Att i stort sett bara låta Great Northerns produkter finnas här är det enda sättet för att vi ska kunna vara säkra på att du får rätt input från alla delar under besöket, berättar Schmitz.

Men kärnan i hela satsningen är tveklöst golfen. Hotellrummen har sprängts in i uppschaktade vallar som vetter ut mot hålen. Och framför klubbhusets intagande panoramafönster har terrassen höjts i nivå för att du obehindrat ska kunna följa spelet mot ö-greenen på det 18:e hålet nedanför.

Great Northern växte med tiden till något betydligt större än vad Jesper Schmitz och Thomas Kirk Kristiansen inledningsvis såg framför sig. Kerteminde är en charmig hamnstad på Fyn och ett välbesökt turistmål under sommarmånaderna. Den danska motsvarigheten till Marstrand var förut också landets enda kommun utan en golfbana, vilket delvis triggade de initiala planerna hos Kirk ­Kristiansen som har djupa rötter i trakten och bor där än idag.
– Vi hade ingen erfarenhet av att bygga golfbanor, men insåg att vi troligen bara kommer att göra det en gång. Därför ville vi göra en unik bana. Vi började prata med lämpliga arkitekter och kom fram till att Nicklaus Design hade många idéer som överensstämde väl med våra egna. Alltså en förståelse för hur banan ska kännas spektakulär samtidigt som den lockar till aggressivt spel. När vi började känna att det här skulle bli en fantastisk bana var vi också tvungna att bygga ett fantastiskt klubbhus. Det skulle ju kännas ganska konstigt om vi bara hade ett litet skjul till en bana av denna kaliber.

Ett av Europas mest storslagna golfprojekt
Foto: Mickael Tannus

Jesper Schmitz hittar mycket riktigt bollen på 14:e utan trubbel. Detta långa och bunkerlösa par 5-hål har en bärande roll i hur de hål som lagts ut på områdets höjd, och myndigt reser sig upp mot horisonten, binds samman med banans lägre del. Där ersätts de mer eller mindre dramatiska höjdskillnaderna med en tempohöjande puls som den stora utgrävda sjön och de kompletterande dammarna skapar.

Detta väl sammanlänkade flöde i sträckningen har möjliggjorts genom att åtskilliga kubikmeter jord schaktats upp. Men också genom otaliga diskussioner, möten och promenader på området. Även om Great Northern är den första bana som Jack Nicklaus ­designbyrå utformat från grunden i Skandinavien (Ullna utanför Stockholm var som bekant en renovering) ska inte betydelsen av Schmitz och Kirk Kristiansens knivskarpa vision förringas. I likhet med ölen i restau­rangen, handtvålen i omklädningsrummet och pikétröjorna i ­shopen hade duon en minst lika precis idé om hur den slutliga spelupplevelsen skulle formas.
– Det är ett enormt stort projekt att säkerställa att allting blir rätt in i minsta detalj. Jag har gått alla fairways och runt de blivande greenerna i leran hundratals gånger. Jag har slagit många slag från lera och jord bara för att se att det verkligen känns rätt. Har det inte gjort det så var det bara att gå tillbaka och ändra.

Mina timmar på banan fylls av risk- och belöningsdriven arenagolf som påvisar ett tydligt själsligt släktskap till förebilder som TPC Sawgrass och franska Le Golf ­National, där årets Ryder Cup spelas. Variationsrike­domen är stor. Korta par 4-hål av öppen inlandskaraktär läggs in för att mjuka upp några av stigningarna upp mot höjden medan vi senare förs ned mot utmanande passager där fairway och greener kantas av påträngande vatten. Det är dock inte kliniskt steril målgolf vi pratar om. Spelfälten innehåller många taktiskt vässade linjer där bollen kan interagera med markens livfulla svackor och förhöjningar.
– Vi flyttade över tre miljoner kubikmeter med jordmassor när banan byggdes. Vi ville återgå till hur landskapet var efter istiden och den sjö som då fanns här men sedan torkades ut. Vi ville verkligen att det skulle finnas en högre och en lägre del av banan, och sedan finns det några små avstickare – som på hål 7, 8 och 15 där man omges av skogs­partier. Så vi har olika omgivningar i form av berg, vatten och skogar, vilket är exakt vad man ser när man blickar ut över hela landskapet från banans högsta del.

I likhet med just TPC Sawgrass och Bro Hof har också en ö-green fasats in som en central del av banan. Men på Great Northern har denna bekanta designlösning inte vikts för ett korthål. Istället dikterar den mycket av dramaturgin i banans avslutande parfemma, där fair­way kramas hårt av vatten på den vänstra sidan. Hålet är 428 meter långt från den tee som undertecknad och Jesper spelar ifrån. Vi får ändå glömma att försöka nå ö-greenen på två slag efter att motvinden hjälpt till att trycka ut våra drivar i högerruffen. Men de 490 meter, som 18 mäter från den allra bakersta utslagsplatsen, kan iscensätta betydligt mer offensiva satsningar när det väl blir dags att välkomna tourproffsen hit.
– Vi ser absolut anläggningen som en potentiell värd för professionella golfevents. Men i vilken form vet vi inte ännu. Om det är tourtävlingar eller något annat har vi inte utvärderat ännu. Hur vi går framåt med att det ska passa in i Great Northerns värld har vi inte preciserat heller.

Ett av Europas mest storslagna golfprojekt
Foto: Mickael Tannus

Det är svårt att inte fundera på hur många hundratals miljoner kronor som har investerats i Great Northern. Byggmaskinerna fortsätter att rulla in på området i skrivande stund för att slutföra den spa-anläggning som duon Schmitz och Kirk Kristiansen koncep­tuellt skissat fram. Men frågan om den exakta storleken på budgeten för Great Northern kommer att förbli obesvarad.
– Vi vill att golfarna främst ska rikta sitt intresse mot att komma hit och spela banan. För dem ska det inte handla om hur mycket det har kostat att skapa det här, säger Schmitz med eftertryck.

Oavsett vilken siffra som än finns på den sista raden så är målsättningen att anläggningen ska bära sig självt rent ekonomiskt, längre fram i tiden. Schmitz och Kirk Kristiansen ser dock inte i första hand Great Northern som en möjlig vinstmaskin.
– Det kan absolut vara en plattform för en sund affärsverksamhet. Men också för att utveckla golfen. De yngre spelare som kommer från klubbar i närheten tappar verkligen hakan när de besöker oss. Ett juniormedlemskap kostar bara 1000 danska kronor för att vi vill få hit dem. Dels för att kunna visa dem hur golfen har viktiga ­värden och en kultur som kan utveckla dem i övriga delar av livet. Nu har vi runt 100 juniorer men hoppas att det någon dag är 500 stycken. Ju fler desto bättre.

För oss något äldre kostar en rond på ­Great Northern i dagsläget 1100 danska kronor, vilket är cirka 1 400 svenska kronor. Detta oavsett om du heter Henrik Stenson eller Jan Banan.
– Alla betalar samma pris här. Tourspelarna får också erlägga greenfee. Detta gäller också medlemskapen och jag betalar själv samma medlemsavgift som alla andra. Det finns inga rabatter för någon. När vi möts här så gör vi det som jämlikar, med en stor passion till spelet.

Ett av Europas mest storslagna golfprojekt
Foto: Mickael Tannus

Great Northern etableras på en nationell marknad som är betydligt mindre än den svenska. Tidigare satsningar på banor i en högre prisklass har landat med varierande framgång i landet. Medan Lübker på Jylland i sista stund räddade sina 27 Robert Trent Jones Jr-designade hål från att stängas så har omtalade The Scandinavian lyckats hitta fastare mark som huvudstadens främsta premiumalternativ. Kerteminde nås dock med bil från Köpenhamn på strax under två timmar, och har redan börjat locka medlemmar därifrån. 
– Men många har inte spelat något liknande i Danmark och förstår inte att det här inte bara är en golfbana i mängden, utan att den skiljer sig väsentligt på ett antal punkter. Vi behöver därför öka känne­domen på den lokala, skandinaviska och europeiska marknaden för att flytta fram positionerna och nå nästa nivå. I nuläget har vi rätt prissättning. I takt med att intresset ökar måste givetvis också priset stiga. Fast vi vill främst se glada människor komma från greenen på 18:e efter några roliga timmar på banan. Då har vi lyckats.

Ett av Europas mest storslagna golfprojekt
Foto: Mickael Tannus

Jesper Schmitz säger detta och kastar en menande blick ut genom fönstret mot spelarna. Vi har nu förflyttat oss in till restaurangen. Han är klar med den rond som han varje vecka försöker att hinna med att spela på banan. Ur ett bredare perspektiv är Schmitz mitt uppe i den resa inom golfen som inleddes på Fanös linksbana under 1980-talet, med farfars drygt 30 år gamla avlagda klubbor i bagen.

Han har levt med Great Northern under de flesta av dygnets ­vakna timmar sedan bygget påbörjades under 2012. Han tänker efter och säger att han inte kan komma på något som han inte är riktigt nöjd med i slutresultatet.

Det han mest grämer sig över är istället utslaget på hål 14. I och med att drivern ströps vänster fick han inte möjlighet att visa sitt eget absoluta favoritslag på Great Northern.
– Det är andraslaget på 14 som spelas nedför sluttningen, och aningen åt vänster. Där kommer fairway att ta tag i bollen och releasa den. Hamnar du på exakt rätt ställe så kommer den att rulla för evigt. Du kan då nå greenen på två slag från nästan 250 till 260 meter. När du ser bollen rulla precis där så vill du bara skrika inombords: “Yes, I am a Golf God!”, skrattar Jesper Schmitz upprymt.



Text: Eric Franzén • 2018-06-29
ArtiklarBanor & resorDanmarkEuropa
Scroll to Top