5de3703d263d8

Artiklar

Fyrhushotellet på en av landets bästa banor

Vad sägs om att bara ha några meter till första tee på en av landets bästa banor?

Text: CM Hellsten • 2019-08-06 Uppdaterad 2019-12-12

Bussen tar mig till havsbrisen. En begränsad budget hindrar mig inte från att kombinera spektakulärt boende med golf på en av landets absolut bästa banor. Men ambitionen att både spela och bo bra har ett pris, något som jag gladeligen betalar i form av självhushåll med pastasallad och transporter via kollektivtrafik.

Fyrhushotellet på en av landets bästa banor

Arbetsuppgiften är att ordna en golfweekend som inte får kosta mer än 3 500 kronor. Jag drömmer om ett exklusivt boende i ett fyrhus intill en av landets bästa banor och att där kunna spela 45 hål. Jag hittar ett tillfälligt erbjudande och hugger direkt på ett golfpaket för 1 900 kronor – som inkluderar två greenfees och lika många övernattningar. Men för att få ihop räkenskaperna blir bilen kvar på fastlandet, eftersom färjebiljetten annars knäckt min budget. 

Dag 1. 17 minuter över sju på morgonen rullar pendeltåget från Stockholm Central in vid slutstationen Nynäshamn. Det är egentligen helt fantastiskt hur kollektivtrafiken i huvudstaden är uppbyggd och att ta sig hit kostar inget extra för den som exempelvis har ett månadskort.

För mig med en begränsad resbudget är det förstås ovärderligt att redan ha färdats sex mil utan att ha bränt en enda krona.

Fyrhushotellet på en av landets bästa banor
Pendeltågsstationen i Nynäshamn. Färjan väntar där framme.

Det bästa med att ta pendeln till Nynäshamn är just närheten till färjeterminalen. När du kliver ut på perrongen skymtar Gotlandsfärjans karaktäristiska röda skorsten några hundra meter längre fram.

Under promenaden i terminalgången blickar jag ner mot bilarna som står uppradade i kön på parkerings­platsen och konstaterar att jag kommer ombord snabbare och kan därmed säkert hugga ett fönsterbord i ekonomiavdelningen där vi som reser utan platsbiljett får nöja oss med att sitta.

I kylväskan, som bär logotypen från LET-tävlingen Scandinavian TPC hosted by Annika, finns två rejäla hembakta rågsmörgåsar med ägg och kaviar som får fungera som både frukost och lunch idag.

Fyrhushotellet på en av landets bästa banor
Medhavd brunch på färjan.

Jag tittar på tv-monitorerna som hänger ner från taket här och där i färjan. De visar upp Gotland från sin allra vackraste sida och vi påminns om att vår svenska ö i Östersjön faktiskt har fler soltimmar än självaste Mallorca.

Sista reklamsnutten före långfilmen (som visas gratis – det är bara att sticka in dina hörlurar i systemet och knappa in rätt ljudkanal) Lyckligare kan ingen vara med David Hellenius i huvudrollen har rubriken “Åk buss på Gotland!”

Budskapet lyder: “Nu kan du köpa bussbiljetter i informationsdisken ombord på färjan. Välj mellan endagskort, tredagarskort ­eller reskassa.”
Jag köper ett tredagarskort för 300 kronor.

Fyrhushotellet på en av landets bästa banor
Busskortet köper du ombord på båten.

Vid ankomsten till Gotland promenerar jag rakt genom den vackra medeltida stadskärnan och sneglar avundsjukt på dem som har råd att sitta och njuta av god mat på uteserveringarna. Jag måste hålla i pengarna och strosar istället vidare och vid Stora Torget finns en liten livsmedelsbutik. Jag går in och kollar vad ingredienserna till pastasalladen kostar och gör bedömningen att jag sparar några kronor på att välja butiken som ligger strax utanför ringmuren.

Fyrhushotellet på en av landets bästa banor
Pastasalladen tillagas i fyrhusets kök.

Väl där fylls korgen med soltorkade tomater, ruccola, grön pesto, fetaost och pastaskruvar. Framme vid kassan säljs det Trisslotter. Svenska Spel har sitt huvud­kontor i Visby och jag hoppas förstås att högvinsten stannat kvar på Gotland och att lotten kanske kan dryga ut min reskassa.

Med pastasalladen i kylväskan fortsätter promenaden ett par drivar mot busstationen som ligger granne med idrotts­platsen Gutavallen för att ta linje 10 mot Klintehamn. Bussen stannar vid hållplatsen Kronholmen, hundra meter från avtagsvägen ner mot golfklubben.

Fyrhushotellet på en av landets bästa banor
Bussen ut mot Kronholmen väntar vid ringmuren.

Det är en bit att gå, men det är en nyttig promenad eftersom jag får möjligheten att bekanta mig med Visby GK, eller Kronholmen som banan ­kallas, då det finns golfhål på båda sidor om den lilla vägen med ­inslag från såväl den stora ­banan som niohålaren.

Den som anländer med buss och kontaktar klubben i förväg kan få skjuts till och från hållplatsen – utan kostnad.

Fyrhushotellet på en av landets bästa banor
Lotten som ska dryga ut reskassan.

Jag slår ut 16.08 och är klar långt efter att golfrestaurangen bommat igen köket för dagen och där spelar min pastasallad en nyckelroll.
Den sena eftermiddagsronden är en ren och skär njutning med havet och den karga stranden som närmaste sällskap. Det enda som är synd är att rundan börjar lida mot sitt slut, men ­vilken epilog det bjuds på.

Under mitt senaste besök på Kronholmen var sista hålet det första och hade korats till Sveriges bästa öppningshål. En fantastisk utmärkelse och vilken klubb som helst skulle förstås göra allt för att befästa sin plats överst på tronen.

Vad Visby GK gjorde?
Grävde upp – och vände på hålet!
Då var det par 4.
Nu är det par 5 – som alltså går i motsatt riktning och istället avslutar ronden.
Galet?
Genialiskt!

Fyrhushotellet på en av landets bästa banor
Kakelugn i fyrhuset.

Resultatet efter Pierre Fulkes och Adam Mednicksons djärva men skickliga layoutmässiga operation blev faktiskt ännu bättre och när Svensk Golf listade Sveriges 100 bästa golfhål kom det 18:e på Visby med bland de 18 främsta.

När jag framåt skymningen står på avslutningshålets tee förs tankarna till Pebble Beach dito. Längs hela vänstersidan finns den dramatiska kustlinjen och hålet viker av i en båge åt vänster. Den som vill hålla sig borta från vattnet måste samtidigt undvika bunkrarna som vaktar höger om fairway. Inspelet sker mot en green som är omringad av bunkrar och vackert ramas in av vindpinade träd.

Under den ljuvliga promenaden tillbaka till fyrhuset konstaterar jag att Visby GK – precis som Pebble Beach – kan vara världens vackraste plats där himmel och hav möts.

 

Fyrhushotellet på en av landets bästa banor

Fyrhuset, som ligger alldeles intill första tee, har genomgått en mycket omfattande renovering och är som vilket modernt hotellrum som helst – fast bättre.

Här finns numera dusch och toalett och plats för två bäddar i det stora rummet med öppen planlösning. Sängarna finns längs varsin vitmålad vägg och däremellan står ett matbord med plats för fyra personer. Bredvid det modernt inredda köket finns en välbevarad kakelugn.

I andra änden av rummet är höjdpunkten – burspråket där själva fyren stod i begynnelsen.

Därför är det extra högt tak och just där har två sköna fåtöljer placerats ut för att besökaren ska kunna njuta av havsutsikten och solnedgången.

På det lilla bordet framför finns det plats för min pasta­sallad.

Fyrhushotellet på en av landets bästa banor
Middag i fyrhusets burspråk.

DAG 2. Jag vaknar av att det viner i väggarna och det smattrar på plåttaket. Under frukosten (som ingår i priset) i klubbhusrestaurangen konstaterar jag att det blir en helt annan upplevelse där ute.

Vi incheckningen frågar personalen när jag önskar äta. Restaurangen har egentligen inte öppnat för dagen, men för fyrhusets gäster finns nybakt bröd med färskt pålägg, kokta ägg, fil & müsli och smoothie framdukat.

Jag slår mig ner vid ett av borden närmast havet och sneglar ut genom panoramafönstren mot den enorma puttinggreen som snart står klar och ska gå runt klubbhuset.

Den rejäla frukosten gör mig väl rustad för ronden och eftersom öppningshålet ligger alldeles intill fyrhuset kan jag stå och borsta tänderna och samtidigt iaktta hur spelarna i bollarna framför tacklar utmaningen med blåsten som sveper in från havet.

Två skilda dagar.

Två helt olika förutsättningar.

Rond 1 genomfördes i stillsamhet och solsken.

Under andravarvet blåser det kraftigt från Östersjön och vinden är en påtaglig faktor och förvandlar Kronholmen till en helt ny bana att bemästra.

Fyrhushotellet på en av landets bästa banor
Frukosten serveras i golfklubbsrestaurangen.

Just vädrets snabba omväxling gör golfen här så underhållande – naturen bestämmer vilken typ av bana du ska få spela.

“Ni vet den där frågan om vilken bana man vill spela resten av sitt liv… Det här är sådan bana.”

Sa ET-vinnaren Patrik Sjöland efter en visit på Visby GK.

Jag instämmer.

Jag tar bagen och hinner räkna till ett, två, tre, fyrhus… och så är jag framme vid första tee.

Om Sveriges bästa öppningshål skulle koras igen kan Visby GK mycket väl ta hand om första­platsen även den gången – nu med det läckra korthålet som löper längs strandlinjen.

En bit längre fram väntar slingans signaturhål, det sjätte, par 5. Från tee gäller det att få till det perfekta utslaget som inte går för långt över kullen till höger, för där bakom väntar strandkanten.

Vid inspelet smalnar fairway av och precisionen blir en faktor. En miss, eller bara en oturs­studs till höger, och bollen riskerar att hamna bland stenarna vid vattnet.

Fyrhushotellet på en av landets bästa banor

DAG 3. Någon har sagt att om Visby GK bara låg på fastlandet så hade European Tour redan varit här med en tävling för länge sedan. Med tanke på banans kvalitet, den vackra omgivningen och det spektakulära fyrhusets läge nära första tee, så är det här det häftigaste golf­boendet jag någonsin upplevt.

För att få ut så mycket som möjligt av upplevelsen är färjan tillbaka till fastlandet bokad till 17.00 vilket ger gott om tid att hinna med ett varv även på niohålsbanan – greenfeen ryms precis i den tajta budgeten.

Här kan du faktiskt springa på Alex ­Norén som har ett sommarhus i närheten. Inför The Open på Carnoustie 2018 frågade han banpersonalen om de inte kunde preparera den lilla banan som inför en major.

Det gjorde de gärna.

Fyrhushotellet på en av landets bästa banor
Foto: Jacob Sjöman
Majestätisk. Sjätte hålet tycks ge bollarna en dragningskraft mot fastlandet…

Initiativet väckte intresse bland medlemmarna som plötsligt sökte sig bort från 18-hålaren för att prova på att putta på greener med 12 på stimpen.

Inför årets säsong har Visby GK infört en ny serie tävlingar som kallas för majors och som spelas i anslutning till The Masters, PGA Championship, US Open och The Open.

Greenerna är riktigt snabba och ruffen uppsläppt, det är ett roligt test och jag får en liten inblick i hur det kan vara där ute under de stora majortävlingarna och lyckas dessutom ta mig runt med en anständig score.

Ett par timmar senare står jag på soldäck när färjan sakta lämnar Gotland bakom sig.

Jag skymtar fyren på Visby GK i fjärran och längtar redan tillbaka.


Text: CM Hellsten • 2019-08-06
ArtiklarBanor & resorSvenska golfbanorVisby GKWeekend
Scroll to Top