5de478b6e178b

Banor och resor

Nya miljoner ska vinna slaget om Östersjön

Ölands yta är begränsad, men ändå så fullmatad med golf. Nu öppnar öns två största anläggningar plånboken för att växa ännu mer under de närmaste åren.

Text: Eric Franzén • 2016-03-31 Uppdaterad 2016-03-31

En maldini och en loka, tack. Jag maskerar den underliggande tveksamheten dåligt. Men en pizza med västerbottenost, rökt lax och dillpesto får varningslampan för kulinarisk gentrifiering att blinka.

Innanför de vitrappade väggarna på Pizzeria Öland finns dock ingen 30-årig Stockhollmshipster med trimmat skägg, skinnförkläde och stiliserade sjömanstatueringar – som är ständigt redo att föreläsa om hur dillpestons ekologiska örtblandning inspirerats av rytmen i Jack Kerouacs lyrik. 

Pizzabagaren Don Aziz säger istället det som behövs i form av den rykande anrättning som färdas i stort sett direkt från ugnen till bordet. Hans personbästa är de 450 pizzor som bakades under en och samma intensiva dag i september, förra hösten.

Fast lax och dillpesto?
Redan efter de första tuggorna är jag totalt uppsnurrad på läktaren. Detta efter att västerbottenostens nötiga smak hälsar på de två övriga huvudingredienserna med ett fast handslag. Knappt 24 timmar senare sitter jag där igen, med ännu en Maldini på tallriken.

Pizzeria Öland är för övrigt en del av Ekerum Resort. Det känns logiskt efter en korts stund eftertanke. På de 137 kilometer som Öland mäter på längden har både Don Aziz och ett antal svenska banarkitekter haft möjlighet att göra just sin grej med hjälp av råvaror i särklass.

Här finns som sagt dillpesto. Men också ett kargt landskap som reser sig upp ur Östersjön och aldrig stänger ute naturens element. Skiftningarna mellan täta kluster med knotiga trädstammar och öppna slätter på skiftande jordmån är ur många hänseenden som skapta för att förädlas med strategiska golfgåtor.

Det var under 1980-talets andra hälft som denna potential började realiseras i större skala bara några hundra meter från Pizzeria Öland. Markområdet vid Halltorp svepte över 16 hektar och hade under 1980-talets andra hälft förvärvats av Riquma-koncernen, som hade planer på en golf- och konferensanläggning av modell större.

Knappt 25 år efter Ekerums officiella invigning byggdes 18-hålsbanan Långe Jan om av Christian Lundin.
Medelgolfande resortgäster ställs nu inför 5 400 meterdär Bill Coore och Ben Crenshaws renovering av klassiska US Open-banan Pinehurst No 2 stått som tydligt lysande ledstjärna. Matjord schaktades upp för att komma åt expansiva ytor av underliggande sand, som med tiden ska ramas in av öländsk torrängsvegetation.

Det är fortfarande en ur vissa avseenden skissartad skapelse som jag möter under tidig höst. De grövre penseldragen finns på plats, medan de mer subtila nyanserna (exempelvis de planerade inslagen av inhemsk växtlighet) fortfarande behöver mer tid för att framträda till fullo.

– Vi tog ett felaktigt beslut och öppnade banan för tidigt efter ombyggnationen. Detta eftersom vi har en historik av att vara igång under början av april. Men egentligen borde vi väntat någon månad, för i juni var den bra, konstaterar Magnus Lagerlöf, vd på Ekerum.

Sett till själva spelytorna är turfen torr och responsiv vid de tillfällen som klubbhuvudet chockerande nog råkar komma ned vettigt mot bollen. Det eftersökta estetiska anslaget framträder kraftfullare från det fjärde hålets tee och framåt, där wasteytorna släpps på i friare form. Detta korta par 4 är också ett talande exempel för den spelupplevelse som söks, där en bred fairway med vänsterställd green och infällda vikar av sand vecklar ut ett antal möjliga linjer mot slutdestinationen.

Tempoväxlingen i Nordwalls ursprungliga sträckning är i stort sett intakt, och leder oss sömlöst mellan mer inbäddade skogspartier och öppet hedland. En del omplacerade och framflyttade tees lockar till mer aggressivt spel, med en underliggande taktisk prägel.

Den bästa fusionen mellan banans gamla och nya designelement uppstår kanske på hål 14 där vi måste avgöra hur nära vi klarar att gå vänstersidans träd. Den som lämnar sig själv en väl säker väg till höger riskerar att förpassas ned i sand som förrädiskt pressar sig fram bakom fairway.

Från 18:e hålets green är det bara att åka med i Ekerums optimerade flöde.

Uteservering och lunchbuffé. Golfgäng från alla Sveriges hörn. Scorekort summeras och aktuella ställningar i löpande interna tävlingar uppdateras medan den toppade wedgen på fyran bortförklaras.

Ja, allting är kort sagt som det brukar vara i den svenska golfturismens standardverk. Men i många avseenden är Ekerum samtidigt inne i en intensiv utvecklingsfas, som både Långe Jans renovering och Pizzeria Öland är en del av.

Lägenheterna bredvid Långe Jans första fairway ska bli bostadsrätter. Ett nytt hotell med 200 bäddar kommer att börja byggas en halv wedge från där jag sitter och skyfflar in torsk. Det tillkommer också 300 byggrätter för hus som är tänkta att spridas ut i avskilda partier.

Aktivitetsutbudet har också breddats med motionsspår, mountainbikeorientering och padeltennis.

– Vi är i lindan av något som jag kallar för Ekerum 2.0. För nu går vi verkligen in i fas två. Fas ett var jättebra. Arbetet att skapa en full resortupplevelse är bara runt fem år gammalt och verkligen i sin linda. Så det kommer att explodera framöver, säger Magnus Lagerlöf.

Golfen finns givetvis med i den organiska utvecklingsplan som ägarkvartetten Mats och Erik Paulsson samt Ulf och Bo Eklöf sluter upp bakom. En masterplan har utarbetats för att framåt i tiden uppdatera anläggningens andra 18-hålsbana Långe Erik.

Jag ger mig ut på den parkbetonade layouten efter att svart kaffe av tyngre kaliber dräpts. Första hålets utslag sätter den strategiska agendan utan omsvep, där den som utmanar högersidans bunkrar får ett betydligt mer hanterbart inspel. En skarp illustration över hur de båda banorna sammanbinds i sitt rent taktiskt släktskap.

Långe Erik särskiljer sig främst på en punkt, och det är banans vattenhinder. Under de senaste åren har fler dammar tillkommit och vridit upp utmaningsgraden ett hack eller två. Detta ihop med, milt sagt, generösa greenytor där en bristande längdkontroll bestraffas med rejält krävande puttar. En charmig kontrast uppstår när resortkaraktären, med låg ruff och generösa landningsutrymmen, lämnas därhän för en kort stund på det excentriskt tilltalande 17:e, där kullsystemet skymmer delar av hedhålets green.

– Långe Erik ska bli motsatsen till den andra banan. Vi kommer att behöva göra om den också inom ett antal år och kommer då att accentuera den ännu mer. Den ska bli resortlik och amerikansk och vi kan ha en vitare sand i bunkrarna där. Vi ska även ha grönare fairways och mycket vatten i spel, som kommer att tryckas in mot greenerna. Saker som medelgolfaren kanske uppskattar mer – sett ur ett estetiskt perspektiv, säger Magnus Lagerlöf.

 

Nya miljoner ska vinna slaget om Östersjön
Foto: Ulf Berglund
Klassisk vy. Men tavlans motiv ser inte likadant ut sedan Ekerum ritades om.

Sett till ytans storlek har Ölands dryga 1 300 kvadratkilometer begåvats med ett djupt utbud av golf. Ekerum Resort är ett självskrivet nav med sina 30 000 gästronder per år. På andra delar av spektrat bevakar Ölands GK och Saxnäs inarbetade positioner som gemytliga medlemsbanor, medan rustika niohålsslingor som Böda Sand och Byxelkrok alltid varmt välkomnar den som snabbt vill mota bort det mest påträngande golfsuget.

Jag väljer att styra bort från allt detta. Under vägen mot Ölands södra del öppnas landskapet alltmer med avbrott för insprängda lågmälda byar.

Stillheten kryper sakta in bakom vindrutan och snart tas allting över av Alvarets sakralt bevuxna kalkstensvidder.

Grönhögen Golf Links är ingen bana du åker förbi och spontanspelar. Det avskilda läget framför Kalmarsund skulle både kunna betraktas som anläggningens största tillgång och svåraste hinder. Men i Thomas Örwéns regi omfamnas istället rollen som en renodlad destinationsbana helt och fullt.

Och visst. Det här är en upplevelse som ska sökas upp och lirkas fram i ditt eget indivudella tempo. Om någon undrar varför links finns i namnet kommer de flesta frågetecken att skingras under de första hålen. Bortom alla kvasivetenskapliga definitioner finns de här graverande ögonblicken där känslan av att handlöst kasta sig ut i en utsatt duell mot naturens krafter översköljer sinnena.

Ja, det vi kallar linksgolf alltså.

Ett drygt decennium har passerat sedan Pierre Fulkes layout öppnade för spel. Den strategiska dynamiken i hål som förrädiskt korta tvåan eller det 13:e, en ompaketerad hommage till Carnoustie och Muirfield, har inte gått förlorad under tiden.

Men Grönhögen har ändå inte stått stilla. Banans utveckling kan främst beskrivas som organisk, där någon form av förändring infogas inför varje säsong.

– Du ska upptäcka något nytt när du kommer hit nästa gång, tycker vi. Till i år är det några åtgärder av förskönande karaktär. En ö har byggts för att användas som droppzon på hål 9. Och vi har lagt en ny bro på hål 18 för att göra det till ett ännu tydligare signum-hål, säger Thomas Örwén, Grönhögen Golf Links ägare.

För anläggningens del väntar ett mer omfattande projekt framåt hösten. Det idag outnyttjade markområdet till höger om tvåans fairway, som sträcker sig uppåt mot ytans högsta punkt, kommer etappvis att börja fyllas med ny bebyggelse. Detta i form av ett och ett halvplanshus som ska öka bäddkapaciteten för golfpaketsgäster, vilket är Grönhögens kärnbesökare, tillsammans med ett antal fastigheter som viks för avyttring.

– Den totala investeringen i byggprojektet blir runt 60 miljoner kronor. Men vi gör det inte över en natt, utan det får ske i balans mot efterfrågan, säger Thomas Örwén.

Sammanräknat med de långsiktiga investeringar som Ekerums utveckling medför kommer alltså avsevärda belopp att pumpas in i golfturismen på Öland under de närmaste åren.

Men under de isolerade ögonblicken på Grönhögen är det alltid andra siffror som fortsätter att vara viktigare.

Som 55 meter.

Det är vad som återstår inför tredjeslaget på hål 13 när vinden sagt sitt. Linjen över den mellersta bunkern i raden av tre är vägen. En låg wedge som dimper ned innan greenytan och rullar ut hela vägen är målet.

Och en eftermiddag i en av Sveriges absolut offensivaste golfregioner är på väg mot sitt slut.

 

Gillade du artikeln? Missa inte att gilla Svensk Golf på Facebook!

Här är Sveriges Pinehurst


Text: Eric Franzén • 2016-03-31
Banor och resorBanor & resorEkerum Golf & ResortGrönhögen Golf Links
Scroll to Top