Inför 2010 års Öppen golfdag vill flera klubbar i Södertäljeområdet se till att fler rekryteras till golfen. Foto: Björn Andersson

Följa

Södertäljeklubbarna storsatsar

I Södertälje går sex golfklubbar ihop och sprider ut årets Öppen golfdag över flera dagar. Allt för att locka fler till att börja spela golf. - Vi känner att vi måste göra något, säger Anna Öqvist, vd på Kallfors Golfklubb.

Text: Gabriella Karlsson • 2010-04-14 Uppdaterad 2019-12-11

Info om Öppen Golfdag

För första gången blir det nationell samling kring Öppen Golfdag. Vill du veta mer eller ladda ner material kring evenemanget. Gå in på den här länken.

Årets golfdag går av stapeln söndag 9 maj på klubbar i södra Sverige och 13 juni längst i norr. Det som är vanligast är att klubbarna håller sig till att bara arrangera något just den dagen. Men det var något som sex klubbar i Södertälje ville ändra på. Kallfors GK tillsammans med Vidbynäs GC, Södertälje GK, Wasa GK, Viksbergs GK och Salems GK ville verkligen se till att de gjort allt för att locka till sig nya människor som vill testa på golf, och förhoppningsvis stanna kvar och fortsätta spela.

Förutom att arrangera olika aktiviteter på golfklubbarna går de ihop och anordnar olika evenemang inne i Södertälje under hela helgen 7-9 maj för att på så sätt nå ut till ännu fler.
– Vi har tagit hjälp av kommunen, Länstidningen och den lokala radion för att verkligen se till att information om de här dagarna kommer ut till så många som möjligt, säger Anna Öqvist som är en av initiativtagarna till att göra något stort av Öppen golfdag i Södertälje kommun.

Det blir ett helt annorlunda upplägg än vad golfklubbarna hade förra året, då var det inte alls lika många klubbar som ens arrangerade någon Öppen golfdag. I år kommer de sex klubbarna bland annat att bygga upp en drivingrange vid Maren, en sjö i centrala Södertälje, där de som vill kan komma och prova på att slå golfslag. Där kommer även att finnas en puttinggreen.
Tillsammans med Södertälje kommun får klubbarna hjälp att nå ut till skolungdomar som de arrangerar olika aktiviteter för de här dagarna, för att på så sätt även nå ut till yngre.
– Det är verkligen en helt annan satsning i år och vi kände att vi måste göra något och tillsammans med flera golfklubbar och föreningar så är vi starkare. Vi tror det blir lättare att få gensvar när vi är en stor grupp, säger Anna Öqvist.

Södertälje har många stora idrottslag och fotbollslaget Assyriska kommer till exempel att ställa upp med några av sina spelare som dragplåster. De olika idrottarna kommer sedan att tävla mot varandra genom att slå golfslag mot en ö som ska byggas upp ute på sjön.
 Assyriska har spelare från många olika etniska grupper och Anna Öqvist säger att det är lite av tanken med att samarbeta med många idrottsföreningar.
– Det är klart att vi vill nå ut till alla människor, oavsett var de kommer ifrån. Golfen är ju för alla. Den här dagen handlar om golfen i Södertälje, inte att locka till sig spelare till varje enskild klubb. Vi vill att folk ska börja spela och då spelar det inte lika stor roll var de börjar spela, säger hon. 

Någon särskild målsättning med den här satsningen har Södertäljeklubbarna inte men Anna menar att i det här fallet så passar klyschan “det är tanken som räknas” in.
– Vi vill synas och att folk ska prata om golf. Vi vill visa upp golfen för fler i en gemensam aktion. Vi har inte satt någon siffra över hur många vi vill rekrytera men det är klart att vi vill nå bättre resultat än 2009, säger hon och fortsätter:
– Det är vi som kommer till dem och inte tvärtom. Det blir lite som att vi ska försöka lura ut folk till golfbanorna, fast på ett bra sätt för vi vill ju ha fler som håller på med golfen. 


Text: Gabriella Karlsson • 2010-04-14
FöljaNyheter
Scroll to Top