Hasse Bergdahl får ta emot nyckeln till museet från avgående intendenten Jörgen Mårtensson.

Följa

Golfmuseet får ny chef

Hasse Bergdahl tar över posten som intendent på Svenska Golfmuseet i Landskrona. "Jag vill hjälpa till att utveckla museets utställningar så att ännu fler golfare upptäcker oss och gör regelbundna besök", säger han.

Text: Sylvia Luther • 2011-06-28 Uppdaterad 2011-06-28

Mer om golfmuseet

Här kan du läsa mer om verksamheten i golfmuseet.

 

Den som vill frossa i golfens historia och titta på klubbor och kläder som inte längre används kan titta in hos Svenska Golfmuseet, som ligger i samma byggnad som kansliet på Landskrona GK. Här finns en mängd prylar och dokumentation som organisationer och privatpersoner har skänkt genom åren. Jörgen Mårtensson har förvaltat arvet i elva år men på grund av en flytt till Östersund byts han nu av på intendentposten den 1 juli. Ny intendent blir Hasse Bergdahl, vd och delägare i golftränarbolaget Niblick. Nya jobbet är ett deltidsuppdrag.

– Med min erfarenhet av många olika uppdrag inom svensk golf och mitt allmänna historiska intresse hoppas jag skapa intressanta utställningar som visar på utvecklingen av svensk golf, säger Hasse Bergdahl om uppgiften.

Han har själv bidragit till samlingarna genom att skänka klubbor och böcker.

Vad förväntar du dig av ditt intendentjobb?
– Att lära mig mer om golfens historia och hjälpa till att utveckla museets utställningar så att ännu fler golfare upptäcker oss och gör regelbundna besök.

Varför ska vi ha ett golfmuseum?
– Golfen har en egen kultur och själ som bäst bevaras genom att de som utövar sporten har kunskap och känsla för historien och traditionen. Museet ska kunna spegla detta på ett bra sätt. Vi ska också ingå i ett naturligt nätverk med andra länders golfmuseum, framförallt det i St Andrews.

Vilken är dyrgripen i dina ögon?
– Det skulle kunna ha varit den vattenklubba med hål mitt i slagytan som min kollega Robert Larsson lämnade till museet men som visade sig vara en kopia. Vi saknar även riktigt dyrbara bollar, så jag väntar på den riktiga dyrgripen som jag hoppas dyker upp under mina år som intendent, säger Hasse Bergdahl.

På museets hemsida kan man söka efter föremål i en databas och väl på plats guidar en multimediaföreställning. Museet drivs sedan 1999 av en stiftelse med representanter från SGF, Svenska Golfhistoriska Sällskapet och Landskrona GK.

Museet är öppet samtidigt som golfklubben, som själv har anor från 1929. Den som vill känna på historiens vingslag mer handgripligen kan hyra hickoryklubbor av museet. 


Text: Sylvia Luther • 2011-06-28
FöljaNyheter
Scroll to Top