Så här är det tänkt att ett av hålen på den nya OS-banan i Rio de Janeiro ska se ut. Foto: Hanse Golf Course Design

Följa

Annika får inte designa OS-banan i Rio

Jack Nicklaus och Annika Sörenstam var ett av kandidatteamen som hade ansökt om att få designa Rio de Janeiros nya OS-bana. De fick inte det prestigefyllda uppdraget.

Text: CM Hellsten • 2012-03-08 Uppdaterad 2012-03-08

2016 gör golfen comeback i de olympiska sommarspelen efter mer än ett sekels frånvaro. Senaste gången som idrotten fanns med var i St. Louis 1904.
Platsen för återkomsten är Rio de Janeiro 2016.
Organisationskommittén bestämde att OS-golfen inte skulle spelas på någon av de befintliga banorna i staden utan att en helt ny anläggning ska konstrueras. Byggnationen av banan väckte naturligtvis ett enormt intresse bland arkitekter och designintresserade stjärnspelare och till slut valdes följande åtta finalister ut:
* Jack Nicklaus och Annika Sörenstam.
* Gary Player Design.
* Greg Norman och Lorena Ochoa.
* Gil Hanse.
* Martin Hawtree.
* Tom Doaks Renaissance Golf
* Robert Trent Jones II och Mario Gonzalez.
* Thomson-Perret Golf Course Architects och Karrie Webb.

En segerkandidat skulle ha presenterats redan i februari men beslutet sköts fram till den här veckan istället och nu är det klart vem som får skapa den historiska banan.
Och vinnaren är… Hanse Golf Course Design (se skissen längre ner).
– Jag är förstås otroligt hedrad över att ha fått det här fina uppdraget och att vårt designbidrag uppskattades av juryn. Det var stort nog bara att få vara med bland de åtta finalisterna med tanke på att det var några av historiens bästa spelare, säger amerikanen Gil Hanse till PGA Tour.com.

48-åringen kommer från Malvern, Pennsylvania, väster om Philadelphia. Han startade sin banarkitektsbyrå 1993 och två år senare anslöt Jim Wagner som partner i firman. 2009 utsågs Gil Hanse till årets arkitekt av tidnigen Golf Magazine och samma år fick hans bana Castle Stuart GC i Skottland utmärkelsen bästa nya internationella bana.

När det gäller projektet med den blivande OS-banan tar Gil Hanse hjälp av Amy Alcott som har vunnit 29 tävlingar på LPGA Tour varav fem majors och hon har även en plats i World Golf Hall of Fame.
Anläggningen ska byggas vid Reserva de Marapendi i Barra da Tijuca, en och en halv mil söder om Rio, ett känsligt naturreservat där det just nu bor närmare 500 alligatorer.

En av utmaningarna som väntar med OS-golfen är att preparera en bana som under första olympiadveckan ska arrangera herrarnas tävling följt av damerna veckan efter.
Någon sådan erfarenhet finns inte från tidigare stora proffstävlingar men 2014 kommer både herrarnas och damernas US Open att spelas på samma bana (Pinehurst nummer 2) veckorna direkt efter varandra.

I Barra da Tijuca-området kommer även de flesta andra grenar att avgöras och från (framtida) första tee är det bara fem kilometer till OS-byn.
Efter olympiaden 2016 ska golfbanan vara öppen för greenfeespel.

Paret Jack Nicklaus och Annika Sörenstam fick alltså inte chansen att bygga en bana tillsammans.
Så här kommenterade svenskan beslutet på sin hemsida:
– Jag vill gratulera Gil Hanse och Amy Alcott att de har fått uppdraget att designa 2016 års olympiska golfbana. Det är en stor ära att ha varit finalist och det har verkligen varit ett nöje att arbeta tillsammans med Jack och hans team. Jag har lärt mig från den allra bästa. 

Bild 1115695


Text: CM Hellsten • 2012-03-08
FöljaNyheter
Scroll to Top