Kevin Nas speltempo väckte viss irritation under den gångna helgens “femte major”. Foto: Getty Images

Följa

Långsamt spel kan stå spelaren dyrt

Under Players Championship i helgen visade sig Kevin Na från sin långsammare sida och de irriterade kommentarerna duggade tätt i media. - Straffet för långsamt spel är ett pliktslag och varierande böter, berättar Mikael Eriksson, tournament director på Europatouren.

Text: Olle Ericsson • 2012-05-15 Uppdaterad 2012-05-15

Fredrik Jacobson var förmodligen inte alltför nöjd när han under årets upplaga av US Masters lottades med Kevin Na och Ben Crane, ökända för sina långa rutiner och sitt sega spel. Under söndagen av Players Championship var Kevin Na i farten igen, varefter Golf Channels kommentator Brandel Chamblee reagerade genom att skrika “He needs an exorcist!” när Kevin Na ännu en gång avbröt en påbörjad rutin.

Att vara långsam kan alltså störa omgivningen, men även det egna resultatet och den egna plånboken är i fara om tiderna inte hålls.

– Straffet för långsamt spel är ett pliktslag och böter som varierar i grad beroende på om personen har spelat långsamt tidigare, berättar Mikael Eriksson.

Hur dyrt kan det bli för proffsen?
– Vid vissa tillfällen har spelare fått betala bötesbelopp på 80 000 kronor

Vilka regler gäller för spelarna på touren?
Det finns ett tidsschema som spelarna förväntas hålla. Så fort en boll ligger efter tidsschemat och inte har kontakt med bollen framför så klockas spelarna. Den som inte håller tiden får en varning och om det händer igen får han pliktslag och böter.

Hur mycket tid har de på sig?
Klockan startar när spelaren kommer fram till bollen och stannar när slaget är genomfört. Den som slår först på ett par 3, eller är första spelare att putta eller chippa ges 50 sekunder. Vid alla andra slag har spelarna 40 sekunder på sig.

Händer det ofta att spelare blir straffade?
– Det blir ungefär 7-8 varningar på en tävling, så det är ganska vanligt.

Mikael Eriksson jobbar för Europatouren och kan inte svara på hur PGA-touren arbetar mot långsamt spel. På frågan om spelare någonsin ges dispens svarar Eriksson:

– Det kan ges lite extra tid vid extremt svåra slag eller om det är riktigt dåliga väderförhållanden.

Enligt Europatourens regler borde Kevin Na med andra ord ha pliktats under söndagen då han och Zach Johnson stundtals var långt bakom bollen framför.

Långsamt spel är ingenting unikt för proffstourerna och Mikael Eriksson tror att det är ett problem även i vanliga sammanhang:

– Jag tror att många väljer att sluta spela golf på grund av långsamt spel.


Text: Olle Ericsson • 2012-05-15
FöljaNyheterSnabbare spel
Scroll to Top