Det svenska landslaget är på plats i Turkiet. Från vänster: Robert Karlsson, Pontus Widegren, Daniel Jennevret och Jesse Karlsson. Foto: Rickard Lindberg

Följa

Ryder Cup ska inspirera Sverige till VM-guld

ANTALYA, TURKIET. Landslagscoachen Rickard Lindberg åkte direkt från Ryder Cup till Turkiet och herrarnas amatör-VM som inleds på torsdag.Minnena från Medinah ska inspirera de svenska spelarna till ett guld.

Text: CM Hellsten • 2012-10-02 Uppdaterad 2019-12-11

Lag-VM

Datum: 4-7 oktober.
Plats: Cornelia GC & Antalya GC, Antalya, Turkiet.
Segrare: Frankrike (2010).

Startfält
Startlista
Aktuell ställning

Rickard Lindberg tillbringade förra veckan i Chicago där han följde Peter Hanson och de andra européerna under den prestigefyllda lagmatchen mot USA.
När tysken Martin Kaymer sänkte den avgörande putten och fullbordade den fantastiska vändningen på söndagen stod coach Lindberg tio meter från greenen.
När hjältarna senare försvann in i omklädningsrummet för att fortsätta fira åkte Rickard Lindberg till flygplatsen O’Hareoch hoppade på ett plan med destination Istanbul för vidare anslutning till Antalya.
Där spelas herrarnas lag-VM för amatörer 4-7 oktober på Cornelia GC och Antalya GC.
Med sig i resväskan hade Rickard Lindberg kepsar från Europas Ryder Cup-lag som delades ut till den blågula truppen.
– Bara en sådan enkel grej är ju stort och det är inte så svårt att inspireras av det som hände i Ryder Cup. Jag försökte berätta för killarna i laget vid frukosten hur det var på Medinah men känslan att vara på plats går inte att beskriva med ord. Det var enormt häftigt att få uppleva tävlingen på nära håll och det är sköna vibbar att komma in till VM med den goda känslan. När jag var på Ryder Cup så snackade jag med spelarna där om att jag skulle till amatör-VM och många av dem kommer än i dag ihåg när de själva spelade det här mästerskapet, säger Rickard Lindberg.

Landslagscoachen har tagit ut följande spelare:
Daniel Jennevret – Högbo GK/Texas Christian University i Fort Worth.
Robert Karlsson – Kalmar GK/Liberty University i Lynchburg, Virginia.
Pontus Widegren – Bro Hof Slott GC/UCLA i Los Angeles.
Trion anlände till Turkiet i söndagskväll och genomförde första inspelsvarvet under måndagen.
– Alla tre har precis kommit igång med sina säsonger i USA men hemma i Sverige under sommaren spelade samtliga riktigt bra och sköt väldigt låga scorer. Det är därför som de är uttagna, säger Rickard Lindberg.

Målsättning?
– Vi är här för att vinna. Vi har ett bra lag och spelarna har visat att de kan skjuta lågt och det är just det som är så viktigt på ett VM eftersom det är två av tre scorer som räknas varje dag. Nu är det full fokus på att hitta en spelplan som är väldigt aggressiv utan att vara dumdristig.

I somras var Jesse Karlsson med som assisterande coach under EM på Lidingö GK.
Det slutade med guld.
Nu är han kapten för VM-laget.
– Det blir en sådan enorm skillnad att ha med en professionell caddie med tanke på all den erfarenhet som han har. Det blir en helt annan nivå. Jesse är rätt man på rätt plats. Det är därför som jag väljer att ha honom som kapten under VM eftersom han får prata med spelarna. Det som är viktigt under tävlingen är strategin, klubbval och vindriktningar som Jesse är så duktig på att känna av, säger Rickard Lindberg.

1990 arrangerades VM på Christchurch GC i Nya Zeeland. USA:s lag, som bland andra bestod av Phil Mickelson och David Duval, delade andraplatsen med värdnationen – tre slag efter… Team Swedens Mathias Grönberg, Gabriel Hjertstedt, Klas Eriksson och Per Nyman.
Det är enda gången som Sverige har vunnit guld i lag-VM och tilldelats pokalen Eisenhower Trophy.

Varför har det inte blivit fler segrar med tanke på alla duktiga svenska spelare som producerats?
– Spelarmaterialet har ju onekligen funnits men vi har kanske haft lite oflyt tidigare. Det är mycket som kan spela in. Först och främst måste du ha ett lag som kan dra lasset och verkligen skjuta låga scorer och ha lite flyt så att man inte behöver räkna en score som är över par, för då är man nästan rökt direkt. Vi måste ha en riktigt bra vecka och de andra en sämre men det är många länder som kan ta guld.

Senaste VM avgjordes i Buenos Aires 2010 och Frankrike vann mästerskapet i Argentina och kommer till Turkiet som regerande mästare. Danmark tog silvret och USA fick med sig bronset hem.
Sverige slutade på en delad 13:e plats.
I Sydafrika 2006 deltog rekordmånga i VM – 70 länder.
I år är det hela 72 nationer som är anmälda.
Här är hela listan på Sveriges samtliga kombattanter:
Argentina
Australien
Bahrain
Belgien
Bermuda
Bolivia
Brasilien
Bulgarien
Chile
Colombia
Costa Rica
Danmark
Dominikanska Republiken
Egypten
England
Estland
Fiji
Finland
Frankrike
Förenade Arabemiraten
Grekland
Guam
Guatemala
Holland
Hong Kong
Indien
Irland
Iran
Island
Italien
Japan
Kanada
Kina
Kirgizistan
Kroatien
Lettland
Malaysia
Malta
Makedonien
Mexiko
Norge
Nya Zeeland
Oman
Pakistan
Peru
Polen
Portugal
Puerto Rico
Qatar
Ryssland
Schweiz
Serbien
Singapore
Skottland
Slovakien
Slovenien
Spanien
Sydafrika
Sydkorea
Taiwan
Thailand
Turkiet
Tjeckien
Tyskland
Ukraina
Uruguay
USA
Venezuela
Wales
Zimbabwe
Österrike


Text: CM Hellsten • 2012-10-02
FöljaNyheter
Scroll to Top