De före detta friidrottarna Patrik Sjöberg och Maria Akraka var inbjudna föreläsare på PGA:s Summit. Foto: Johan Hampf

Följa

Patrik Sjöberg talade om övergrepp

Patrik Sjöberg var inbjuden till svenska PGA:s årliga Summit. Den forne friidrotts-stjärnan talade om hur hans tränare förgrep sig på honom i början av karriären.- Vi i golfrörelsen måste förstå och kunna hantera det här, säger Mikael Sorling, kanslichef för PGA.

Text: CM Hellsten • 2013-03-11 Uppdaterad 2013-03-11

Patrik Sjöberg blev under sin uppväxt sexuellt utnyttjad av sin styvfar och tränare Viljo Nousiainen. Det avslöjade den före detta friidrottsstjärnan i den uppmärksammade boken ”Det du inte såg”.
I slutet av förra veckan arrangerades Professional Golfers Association of Sweden Summit 2013 på Hotel Tylösand. Tillställningen är öppen för alla PGA-medlemmar, alltså svenska golfpros.
Två av föreläsarna på programmet i Halmstad var Patrik Sjöberg tillsammans med friidrottskollegan Maria Akraka.
– Det var ett suveränt pass och båda två bjöd på underbara och personliga framträdanden med substans, säger Mikael Sorling.

Duon pratade under en och en halv timme och seminariet som gick under rubriken ”Tillsammans kan vi förändra” gled även in på Patrik Sjöbergs mörka förflutna.
– Han pratade om övergreppen, sina upplevelser och hur farligt det kan vara om idrotten står med öppna armar och tar in ledare hur som helst. Folk med den läggningen söker sig till dit barnen finns och vi i golfrörelsen måste förstå och kunna hantera det här.

Tycker du att golfen kan det?
– Jag tror att alla kan bättre. Om fler inser att problemet finns i samhället så kommer man att bättre kunna förstå och se varningssignalerna. Britterna har ett program som heter ”Child protection” som alla ledare måste gå igenom och man blir då certifierad. Det kan ju även finnas en risk i ett sådant system eftersom man kanske inte tittar efter varningssignalerna på de som har blivit godkända.

En annan extern föreläsare var Göran Adlén som talade om ”Våga älska framtiden – det var inte bättre förr”.
– Vi talar mycket om framtidens golfare och om vi inte kan kommunicera på deras sätt så kan vi inte kommunicera med dem alls. Om pron ska nå medlemmarna och den yngre generationen så måste han eller hon vara inne där de finns. De har i dag 5 olika kommunikationssätt medan vi i den äldre generationen har 1,4. De ringer inte längre. Göran Adlén tog ett exempel där hans dotter hade 13 minuters samtal på en månad där hon under samma period skickade 3 000 sms, säger Mikael Sorling.

Hur vill du i övrigt summera er Summit?
– Fantastiskt bra program, bra deltagarantal och genomgående väldigt positivt. Det känns att det finns en bra attityd och en tillhörighetskänsla som man är stolt över. För varje år upplever PGA att vi utvecklar pron till att ha den yrkesmässighet som krävs för att vara den resurs som klubbarna behöver. Vi ser i alla omvärdsanalyser hur viktigt det är att omhänderta medlemmar, få dem att spela bättre och pron är en otroligt viktig faktor och person för att det ska kunna uppnås.

Bland de 256 åhörarna fanns bland andra Per-Ulrik Johansson och Adam Mednick. En annan före detta tourvinnare, Pierre Fulke, lämnade PGA:s styrelse i samband med lördagens årsmöte. Han ersattes av Petter Bengtsson medan Christer Dagman övertog Göran Erikssons plats bland ledamöterna.
– I Christer har vi en person som har varit ordförande på en golfklubb (St. Jörgen) i femton år, han är affärsutvecklare och föreläser på klubbchefsutbildningen. Med sin bakgrund och erfarenhet kommer han att kunna tillföra vår verksamhet väldigt mycket, säger Mikael Sorling.

PGA:s huvudsyfte är inte att tjäna pengar men organisationen redovisade en vinst på 143 000 kronor vilket var bättre än budgeterat.

 

FOTNOT: Svenska Golfförbundet följer Riksidrottsförbundets policy när det gäller arbetet mot sexuella trakasserier. Läs mer här

SGF följer RF:s policy när det gäller arbetet mot sexuella trakasserier

Text: CM Hellsten • 2013-03-11
FöljaNyheter
Rulla till toppen