Henrik Stenson delade på onsdagen ut stipendiet till Årets Handigolfare Joakim Björkman. Foto: Göran Söderqvist

Följa

Björkman fick Stensons stipendie

Joakim Björkman har utsetts till Årets Handigolfare. Henrik Stenson delade ut stipendiet på 20 000 kronor.

Text: CM Hellsten • 2015-06-03 Uppdaterad 2015-06-03

SVENSK HANDIGOLF

Sedan 1996 är Handigolf, golf för personer med funktionsnedsättning, integrerat i Svenska Golfförbundets verksamhet. Uppdraget är att utveckla golf för personer med funktionsnedsättning. Handigolfen ska vara en naturlig del av verksamheten på en golfklubb där fokus ligger på idrotten istället för på funktionsnedsättningar.
Det arrangeras en nationell tour för golfare med fysisk och psykisk funktionsnedsättning. Handigolf Tour har fem deltävlingar och final. Dessutom finns även ett internationellt tävlingsutbud. Sedan 1990-talet representeras Sverige av ett framgångsrikt handigolflandslag. På meritlistan finns segrar i VM och EM.

När Henrik Stensons presskonferens inför Nordea Masters startade på onsdagen hade han sällskap uppe vid podiet.
Intill satt Frösåkers Joakim Björkman som har tilldelats utmärkelsen Årets Handigolfare.
Det är Henrik och hustrun Emma Stenson som genom Henrik Stenson Foundation delar ut stipendiet på 20 000 kronor.
Världsfyran läste själv upp motiveringen:
“Årets HandigolfareJoakim Björkman var en betydande kugge i det svenska landslag som vann lag VM i Japan 2014. Han dominerade på Handigolf Tour 2014 och har en meritlista som är lång och imponerande med två VM-guld i lag, ett EM-guld och 19 segrar totalt på Handigolf Tour. Joakim har också utvecklat en mycket uppskattad sida som duktig företrädare och representant för handigolf. Genom golfen har han dessutom förverkligat en yrkeskarriär samt utvecklat ett mentorskap tillsammans med Daniel Stark för att på det sättet hjälpa andra handigolfare.”

Det var när Henrik Stenson blev Årets Golfare 2013 som han skänkte prissumman på 10 000 kronor till Handigolfen och sedan dess har engagemanget vuxit. Världsfyran har blivit ambassadör för Handigolfen och även stöttat med golfscooters och golfanpassade rullstolar.
– Man ser hur roligt de har, gemenskapen, tävlandet, träningen – golfen är ett fantastiskt redskap och då är det viktigt att man kan ta sig ut på banan, oavsett funktionshinder. Det känns kul att nu kunna få instifta det här stipendiet och supporta handigolfen ännu mer, säger Henrik.

Joakim Björkman var förstås mycket stolt över att få den fina utmärkelsen.
– Tusen tack till Henrik, Emma och hela organisationen. Det här kommer väldigt bra till pass och kommer att hjälpa mig att nå mitt slutliga mål att bli en av världens bästa spelare.

Henrik Stenson:
– 19 toursegrar hade jag inte haft något emot – där ligger jag lite efter Joakim. Jag träffade Handigolfgänget förra året efter Nordea Masters. Jag var oerhört imponerad över vad tjejerna och killarna visade upp. Det är knappt att jag vågar utmana dem på närspelstävling… 


Text: CM Hellsten • 2015-06-03
FöljaNyheter
Scroll to Top