Hål 15 på Västmannaöarna med vulkanväggen i bakgrunden. Foto: Paul Marshall

Leva

Islands bästa golfbanor

Landet har drabbats hårt av finanskrisen – och kronan har fallit kraftigt. Det gör ön till ett intressant och spännande resmål. En minnesvärd golfupplevelse utlovas.

Text: Andrew Marshall • 2010-03-01 Uppdaterad 2019-12-11

Fakta Island

GOLFEN

WESTMAN ISLANDS GC
(GOLFKLÚBBUR VESTMANNAEYJA)
Antal hål: 18.
Greenfee: 350 kr.
Kommentar: Banan ligger inbäddad i kratern av en slocknad vulkan och är ett rejält test med fantastiska vyer.
Hemsida: www.gvgolf.is

SUDURNESJA GC
Antal hål: 18.
Greenfee: 315 kr.
Kommentar: Seaside links 5 minuter från flygplatsen i Keflavik. Här kan man njuta av vackra vyer över Atlanten.
Hemsida: www.golf.is/gs

REYKJAVIK GC
Antal hål: 36.
Greenfee: 475 kr.
Kommentar: Grafarholt är känd som Islands främsta mästerskapsanläggning. Korpabanan från 1997 har en utmärkt linksliknande första slinga med fantastiska utsikter över Reykjaviks karakteristiska berg Esja.
Hemsida: www.grgolf.is

KEILIR GC
Antal hål: 18 + 9.
Greenfee: 18/9 hål, 315/140 kr.
Kommentar: Keilir ligger vid vattnet i fi skebyn Hafnafjordour (30 km från Reykavik) och erbjuder 9 hål genom lavafälten.
Hemsida: www.keilir.is

MER GOLF

Akureyrar golfklubb www.gagolf.is
Setbergs golfklubb www.golf.is/gse
Oddfellowa golfklubb www.oddur.is

BOENDET

Reykjavik: Hotel Loftleidir är en utmärkt bas med pool, bastu, massage, restaurang, bar, förstklassig designshop och gratis buss till stadskärnan.
www.icehotels.is
Västmannaöarna: Hotel Porshamar ligger nära centrum, endast tio minuters promenad från golfbanan. Hotellet erbjuder trådlöst internet, bubbelpool, bastu och spelrum. www.hotelvestmannaeyjar.is

MER ATT GÖRA

Norrskenet – missa inte chansen till en magisk kvällstripp för att se en av naturens mest spektakulära uppvisningar.
Jokulsarlon Lagoon – Ta en båttripp på den magnifika glaciärlagunen, och följ I fotspåren på James Bond i “Die Another Day”. Valsafari i Husavik, där man kan ta en resa ut till havs med en av de gamla valbåtarna.
Promenera längs en vulkan – kolla in lerpooler och vulkankratrar runt Leirhnjukur och Namaskaro på norra Island.
Hyr en fyrhjuling – kör till Landmannalaugar, det obebodda centrala höglandet på Island. Bilarna är inte billiga men färden längs flera lervägar är värd det, liksom korsandet av den sista floden om du är modig.
En kväll i Reykjavik – starta din kväll med en middag på restaurang Perlan, som är byggd på vattentankar som rymmer stans varmvattenförsörjning.

SOLEN HAR JUST GÅTT UPP i världens nordligaste huvudstad. Några kilometer utanför Reykjavik, bortom de prydliga raderna av färgglada hus som klättrar uppför sluttningarna, är vi på väg upp till första tee på Reykjaviks golf klubbs bana Grafarholt.

Detta är landet av eld och is, sprutande gejsrar, varma källor, aktiva vulkaner, tumlande vattenfall, stora lavafält, vackra laguner och trolska sjöar.

Men också landet av golf.

Island har faktiskt över 50 golfbanor och är därmed Europas golfbanetätaste, sett till befolkningen. En del banor ligger mer avlägset, niohålare utan krusiduller, medan den största koncentrationen finns i landets sydvästra hörn och runt Reykjavik. Man kan spela golf från maj till september, och som extra bonus under sommaren spelas det dygnet runt tack vare midnattssolen.

– Intresset för golf växer på Island och antalet besökare ökar, särskilt bland svenskar, amerikaner, tyskar och britter, säger Gunnar Marteinsson, verksamhetsansvarig på en av Islands största golfklubbar med 2 400 medlemmar.

Grafarholts första hål, ett par 4 på 296/264 meter från gul/röd och dogleg vänster nerför, är en ganska snäll början på vår isländska golfresa. En resa som omfattar orörda, förtrollande och spektakulära landskap – naturens allra innersta.

EFTER RONDEN ÄR DET DAGS ATT KOLLA IN landets främsta turistattraktion. Sex mil söder om Reykjavik, mitt i ett av Islands största vulkaniska områden, ligger Blå lagunens geotermiska spa där en eklektisk blandning av lokalbefolkning, busslaster med turister och en handfull orädda golfare kommer för att koppla av i det varma mineralrika havsvattnet.

Att flyta runt i det surrealistiskt turkosfärgade vattnet, omgiven av naturen och ren luft, är en unik upplevelse för kropp och själ. Vattentemperaturen ligger mellan 37 och 39 grader, rena himmelriket efter en golfrunda. Att bada och simma är för islänningarna en nationell institution, en viktig social företeelse och för många en strävan efter harmoni.

På väg tillbaka till Reykjavik har vi tillräckligt med dagsljus för att hinna med de unika första nio hålen på Keilir golfklubb, en mil sydväst om huvudstaden. Den räknas ofta som en av de 100 bästa golfbanorna i Europa och är ett måste på en isländsk golfresa.

När klubben bildades 1967 bestod banan av nio hål men ortsbon och arkitekten Hannes Porteinsson anlitades för att planera nio till. Dessa ligger nu utspridda bland kuperade lavafält, kända som “Kapelluhraun”. På så sätt utökades banan till 18 hål 1994.

Om du avviker från fairway är du garanterad en knepig väg tillbaka och troligen också en repad wedge. Det tuffaste hålet på kortet är det sjunde, ett 359/305 meter långt par 4, där ett beslut måste fattas på tee. Du kan antingen spela säkert ner till vänster och därmed skapa ett större avstånd till greenen, som inte är mycket större än en bordsduk, eller sikta höger över en lavaås till ett mycket snävt landningsområde.

De bakre nio är inte lika unika men bjuder ändå på några bra hål. Den ursprungliga banan var byggd på gammal åkermark intill Atlanten så vatten kommer in i bilden vid många hål.

NÄSTA DAG TAR VI MOTORVÄGEN N1 från Reykjavik för att uppleva den Gyllene Cirkeln, namnet på en 30 mil cirkulär rutt som omfattar ett tvärsnitt av Islands historia, geologi och naturliga underverk. I den världsberömda Geysir-regionen, ett geotermiskt område, vandrar vi längs promenadstråk som leder förbi ångande öppningar, bubblande heta källor, sjudande mineralrika lerbassänger och exploderande gejsrar.

I stället för att fullfölja hela varvet runt cirkeln styr vi kosan mot sydkusten och Olfus flodmynning för att kolla in platsen för Nick Faldos nya golfbana, Black Sand. Det kan bli banan som verkligen sätter isländsk golf på kartan i framtiden.

Efter att ha beundrat Black Sands fantastiska läge är det dags för en flygtur från det lilla flygfältet i Bakki längre söderut. Vi ska till Västmannaöarna för att njuta av vår sista runda isländsk golf. Bakki landningsbana är sannerligen ingen Heathrow terminal 5. Med våra golfklubbor säkert förvarade i lastutrymmet på det lilla åttasitsiga planet gör vi oss redo för en av världens kortaste flygningar. Ingen service eller underhållning erbjuds på resan till Västmannaöarna, för på bara en sex minuter lång flygresa finns det knappt tid att spänna fast säkerhetsbältet. Planet surrar lågt över Atlanten och glider snart in mot öns landningsbana.

DET FINNS NÅGRA PLATSER PÅ ISLAND som helt enkelt måste upplevas och Västmannaöarna är en av dem, tack vare sin naturliga skönhet. Västmannaöarna består av 15 öar där den största, Hemön, med en befolkning på cirka 5 000, är den enda som är bebodd.

Västmannaöarna sjuder av sjö- och fågelliv och öborna har fått sitt levebröd från havet sedan de första bosättarna kom hit 930 före Kristus. Den perfekta naturhamnen och de brant stigande klipporna med ett myller av sjöfåglar som stormfågel, sillgrissla och lunnefågel, är två viktiga faktorer för att samhället ska kunna livnära sig.

Västmannaöarnas golfklubb är Islands tredje äldsta, grundad 1938 och värd för årliga Volcano Open. Insmugen i kratern av en utdöd vulkan är det en originell och krävande bana, särskilt de sista nio. Det finns ingen överdrivet manikyrerad fairway här, däremot ett antal spektakulära hål invid havet som tar andan ur en.

Medan vi förbereder oss på att slå ut från 15:e, par 4, kastar solen långa skuggor över en sammetsgrön fairway som omges av havsklippor på ena sidan och en ås av lava på den andra. En rödlysande flagga fladdrar på en avlägsen green och i bakgrunden ser vi stigande vulkanväggar som skimrar i rosa och guld i eftermiddagsskenet.

En passande slutscen på vår isländska golfresa.


Text: Andrew Marshall • 2010-03-01
LevaBanorBanor & resorIslandKeilir GCResorReykjavik GCSudurnesja GCWestman Islands GC
Scroll to Top