5de43e6d82f34

Tournytt

KRÖNIKA: Skulle älska en mixad partävling i Sverige

Det skulle ge enorm PR

Text: Martin Strömberg • 2017-06-04 Uppdaterad 2017-06-04

Ännu en upplaga av Nordea Masters är över. Ännu en ung lycklig segrare som troligen har en mycket ljus och trevlig framtid på golfbanor runt om i världen.

Renato Paratore har en helt egen stil och en lite kantig snabb sving men han har länge varit en spelare vars ordentliga genombrott man väntat på. Han var yngst i fältet när han kvalificerade sig för Europatouren i kvalskolan 2014 som 17-åring och har varit en jättetalang i flera år.

Han var en värdig segrare och ingen kan ha missat så många bra birdiechanser den här veckan som Paratore, trots det vann han.

För svensk del blev det en upplaga som saknade en spelare topp-tio för första gången på länge. Det blir en lite annorlunda känsla och nerv åt tävlingen när svenska spelare levererar bra resultat här hemma men det är omöjligt att begära att det ska vara så varenda år.

Christofer Blomstrand och Alex Norén slutade på delad 15:e plats och det fanns en hel del positiva blågula varianter i övrigt i form av Niklas Lemke och även att Kristoffer Broberg visade lite form efter problem med rygg och knä och därmed lite brist på resultat tidigare.

Som vanligt är det väldigt spännande med själva tävlingens framtid och vad som ska hända framöver.

Nytt banrekord på Barsebäck

Nu är det klart att Nordea stannar som huvudsponsor ännu ett år. Att det bara blev ett år kan ju eventuellt ses som att det blir ett sista år och att man får ännu ett år på sig att hitta en långsiktig huvudsponsor och att det därmed inte kommer att hända särskilt mycket med prissumman till nästa år.

Annars är det väl det som behövs om man vill ta tävlingen till nästa nivå.

Om det nu är en målsättning.

Det kommer stjärnor som Lee Westwood, Andy Sullivan, George Coetzee, Alexander Levy, Chris Wood med flera som det ser ut idag, startfältet i år var verkligen inte fy skam, och dessutom har vi ju våra egna världsspelare i form av Henrik Stenson och Alex Norén.

Deras betydelse för tävlingen går inte att överskatta.

Nu är det ju inte på något vis synd om Stenson och Norén att alla tycker om deras framgångsrika karriärer och att de är idoler för våra unga påläggskalvar.

Men att de förstår hur priviligierade de är och därmed ger tillbaks så mycket de någonsin kan är både imponerande och långt ifrån någon självklarhet. Jag tror att det arbete de lägger ner med ungdomarna runt tävlingen är snudd på unikt och det är många timmar som de står och skriver och tar selfies och de säger aldrig nej till åskådare som vill köra high-five.

Vi ska vara tacksamma för det.

Men om vi ska höja tävlingens status och få hit fler toppnamn så är pengar det enda språket som fungerar. Det är som franska i Frankrike.

Vill vi det?

Kommer det fler åskådare då?

Vi kanske ska vara nöjda som det är?

Vilken bana arrangerar Nordea Masters 2018?

Vilken bana den spelas på tror jag spelar mindre roll. Många gillar Barsebäck men jag skulle kunna tänka mig Bro Hof, Vasatorp TC eller Vallda eller för den delen Hills eller Ullna. Alla är banor som håller tillräckligt bra klass.

Det nya datumet veckan efter PGA-Championship tror jag är bra, det ser bra ut med tanke på vilka tävlingar som är runt omkring och de spelare som eventuellt spelar FedEx-slutspelet i USA får lite tid innan det är dags att åka över igen.

Ett annat alternativ är att hitta en spelform som lockar. Tourerna och golfen måste ju förändras med världen i övrigt och jag skulle älska att se en partävling i Sverige. Kanske till och med en mixad variant om det går att lösa.

Tänk er en foursome med Anna Nordqvist och Alex Norén eller Henrik Stenson.

Det skulle kunna ge enorm PR och få hit spelare som vi kanske aldrig skulle få se annars.

Någon måste våga.


Text: Martin Strömberg • 2017-06-04
TournyttAlexander NorenAnna NordqvistHenrik StensonKrönikaMartin StrömbergNordea MastersTournytt
Scroll to Top