Beautiful Golf Courses

Tournytt

Fanny Sunessons guide till Augusta

Som caddie har hon vunnit The Masters tillsammans med Nick Faldo två gånger. Vi lät Fanny Sunesson välja ut och berätta om tre intressanta men inte särskilt omskrivna hål på Augusta National.

Text: Oskar Åsgård • 2018-04-03 Uppdaterad 2019-12-12
Fanny Sunessons guide till Augusta
Fanny Sunessons guide till Augusta

Tea Olive

Hålet är döpt efter en väldoftande syrenväxt som i Kina används som naturläkemedel. På Augusta National är det inte självklart att hålet läker spelarnas scorekort.

FAKTA

Par: 4
Hållängd: 405 meter 
Hållängd 1933: 364 meter 
Historisk snittscore: 4,24 (6:e svåraste hålet i förhållande till par genom tiderna i The Masters). 
Visste du att: När banan öppnade 1933 fanns det ingen greenbunker på ettan, den tillkom 1951. Däremot låg detunder de tidiga åren en enorm bunker, med vilda konturer i sann Dr Alister MacKenzie-anda, till vänster om fairway och förbi den högra bunkern.

Fanny Sunessons guide till Augusta

Fanny Sunesson säger!

Ställs på prov direkt

“Bunkern är väldigt djup, så där vill man absolut inte vara. Spelar man sig kort om bunkern blir det ett uppförsläge och man slår till en green där det är väldigt svårt att veta exakt
hur vinden blåser. Det är ungefär 280 meter över bunkern från tee. Grabbarna slår ju långt idag, men om du slår över bunkern på vänstersidan så
smalnar det av
där. Träden på vänstersidan
kommer in
i spel och
du behöver
inte ens vara
av fairway föratt ligga skymd
bakom träden där.”

Ta ditt par och spring

“Greenen är visserligen rätt stor, men väldigt undulerad och om du är på fel ställe på green har du en tuff putt. Landar du kort på green så rullar bollen tillbaka och av. Ligger du förbi flaggan har du ofta en jättesnabb och svår putt. Höger om green ger egentligen den lättaste chippen men den blir inte så lätt ändå i och med att det är så snabbt. Det finns inget bra ställe att missa på den här greenen.
Det är ett mycket svårt hål och jädrigt smart. Knepigt att välja rätt klubba på andraslaget. De flesta spelare skulle gå direkt till andra hålet om de ‘fick’ ett par på ettan.”


Augusta National, hål 1 – Tea Olive

Fanny Sunessons guide till Augusta

Magnolia

I ett avskilt hörn av banan ligger femman. Ett hål som sällan får mycket tv-tid men svårighetsgraden gör att det ständigt finns i spelarnas bakhuvud.

FAKTA

Par: 4
Hållängd: 414 meter
hållängd 1933: 396 meter
Historisk snittscore: 4,27 (5).
Visste du att: Efter att Augusta National de senaste åren köpt upp mark bakom och till höger om tee på det femte hålet ryktas det nu att klubben planerar att förlänga hålet med 20–30 meter. Den nye ordföranden i klubben, Fred Ridley, har sagt att köpet av vägen Old Berckmans Road somlåg bortanför det femte hålet öppnar upp möjligheter som de utforskar. Det återstår att se hur hålet ser ut 2019.

Fanny Sunessons guide till Augusta

Fanny Sunesson säger!

Undvik sanden

“Från tee slår du uppför med två extremt djupa bunkrar på vänstersidan, därifrån ser du bara sand och toppen av träden bakom greenen. Man måste vara kort om bunkrarna och det är runt 250 meter dit. Det smalnar av på högersidan så det är inget särskilt lätt val att spela sig över och förbi bunkrarna. Här kommer de allra flesta att spela kort om och till höger om bunkrarna.”

En av banans svåraste greener

“Vinden är väldigt svårbedömd här, det är mycket höga träd runtomkring och det blåser ofta sidvind. Då blir det svårt att veta om det är lite med- eller motvind, vilket försvårar klubbvalet vid inspelet. Greenen har en ås i början som är väldigt hög. Den är inte rak heller. Slår du dig kort om åsen får du en extremt svår putt. Det är väldigt svårt att bestämma linjen här och ibland kan spelare slå puttar som missar läsningen med en meter. Så svår är den.” 

Ingen säker plats runtom

“Om du är över åsen på vänstersidan av greenen har du ungefär tio meter att spela på. Från bunkern bakom är det egentligen ett rätt enkelt slag, men den bunkern är byggd så att det blir många nerförslägen vilket inte riktigt syns på tv. Att missa långt ger en oerhört tuff chipp.”


Augusta National, hål 5 – Magnolia

Fanny Sunessons guide till Augusta

Juniper

Snygg vy från den upphöjda utslagsplatsen. Därifrån ser greenen skapligt stor ut men konturerna gör att den blir betydligt mindre.

FAKTA

Par: 3

Hållängd: 164 meter

Hållängd 1933: 164 meter
Historisk snittscore: 3,14 slag (13)
Visste du att: De första åren låg det en liten bäck cirka 70 meter kort om greenen, som på 1950-talet blev till en damm, men eftersom den inte var i spel fylldes den igen 1959.

Fanny Sunessons guide till Augusta

Fanny Sunesson säger!

Ta höjd för greenens utformning

“Jag tycker att det är ett bra hål. Det är greenen som gör att det blir så svårt, slaget är ju inte särskilt långt.
Men att
du står högt upp, med greenen cirka åtta meter nedanför och vinden som snurrar gör det inte lätt att välja klubba.”

Avgörande hålplacering

“Den lättaste pinnen är den bak, vänster. Den spelar man kort om och puttar uppför. Platån till höger, längst bak på greenen är väldigt liten och sitter högt upp. Missar man den platån har man en mycket
svår putt brant uppför. Missar man green till höger eller över väntar en svår chipp. Bakom greenen ligger en liten svacka som gör det ännu knepigare, man får nästan studsa chippen in i vallen för att kunna stanna bollen vid hål. Hålet är ofta mycket nära kanten på platån, så de tvåm högerpinnarna som används är tuffa.”

 

Mer av Sunesson: Under The Masters hör du henne som expert i C More Golfs sändningar.

Augusta National, hål 6 – Juniper


Text: Oskar Åsgård • 2018-04-03
TournyttAugusta NationalFanny SunessonTournyttUS Masters
Scroll to Top