Thornberry Creek LPGA Classic – Round One

Tournytt

Nordqvist: ”Inte lätt att bygga om svingen under 6 veckor på touren”

Efter senaste majorn bröt Anna Nordqvist med sin tränare. Nu väntar British Open.

Text: CM Hellsten • 2018-07-30 Uppdaterad 2019-12-12

Världens bästa damgolfare har landat i Storbritannien. Förra veckan arrangerades Scottish Open i Aberdeen och 2-5 augusti avgörs säsongens fjärde major – British Open på Royal Lytham & St. Annes.
Tio svenskor finns med i startfältet – Jenny Haglund, som blev bästa svenska i genrepet Scottish Open, får sällskap av majorvinnarna Anna Nordqvist och Pernilla Lindberg samt Madelene Sagström, Lynn Carlsson, Julia Engström, Caroline Hedwall och Camilla Lennarth.
Dessutom kvalade Linn Grant och Frida Kinhult in till majorn. 

 

Haglund elva i Britsh Open-genrepet

Anna Nordqvist stannade på en 73:e plats i majorgenrepet.
Så här summerar hon insatsen i Scottish Open:
– Jag har inte spelat linksgolf på ett tag och jag kände att jag var rätt rostig. Jag tyckte jag slog bollen riktigt bra första två varven, men gjorde många strategiska missar, några dåliga beslut och hade dåliga finish både till rond 2 och 3 där jag tappade väldigt många slag mot slutet. Det var extremt blåsigt rond 3 och jag nådde inte två par 4-hål med driver+spoon. Så det blev ingen jättebra vecka men det var en erfarenhet rikare och bra träning att få slå linksslag igen. Förhoppningsvis kan detta göra att jag känner mig mer bekväm nu inför British Open, säger Anna Nordqvist till svenskgolf.se/wp.

Anna Nordqvist berättar för svenskgolf.se/wp att hon var en bättre linksspelare tidigare, eftersom LPGA sällan spelar linksgolf och de banor som touren normalt besöker kräver andra typer av slag.

Missad kvalgräns i KPMG Womens PGA Championship och US Open – vad är det som inte har fungerat i de senaste majortävlingarna?
– Mitt spel har generellt sett varit väldigt ojämnt i år, vilket har varit frustrerande för jämnheten har alltid varit min styrka. Jag har alltid varit väldigt jämn och mina missar har varit väldigt minimala, men det är just det jag kämpat med mest. Jag valde att bryta med Cameron McCormick efter US Open.

Så här utvecklar Anna Nordqvist uppbrottet:
– Vi hade jobbat väldigt intensivt hela året men jag kände inte att det vi jobbade på passade mig för jag hade skapat en miss både höger och vänster och slagen var väldigt ojämna och jag kände inte att jag hade någon kontroll var bollen gick. Sedan dess har jag gjort min grej, och ändrade tillbaka på det mesta i svingen till det som jag gjort tidigare eller till ett sätt som jag vet fungerar för mig. Det var inte lätt att i stort sett bygga om svingen mitt under en 6 veckors stretch på touren, men jag kände att jag var rätt less på att jobba så hårt hela året – men att slagen inte blev bättre.  Nu känner jag att jag har börjat hittat tillbaka mycket bättre.

I US Open missade Anna Nordqvist kvalgränsen med ett slags marginal:
– Jag var otroligt besviken för jag spelade inte så dåligt, men gjorde en dubbel på slutet med en PW. I KPMG missade jag med några slag men fick en dålig start även om jag inte spelade så dåligt.  Så resultatmässigt har det inte varit jättemycket som stämt. Både US Open och KPMG spelades banorna under vatten och jag vet inte varför vi inte hade lägesförbättring. Det var inte jättekul att ha leriga bollar från mitt i fairway på både dessa tävlingar som sätter dig i problem. Jag tycker väl inte att plaskblöta förhållanden är jättekul, men just att jag varit lite ojämn i slagen och på tuffare banor så kostar missarna mer. 

Hur ska det bli att spela British Open på Royal Lytham?
– Jag spelade här 2009, mitt första år som proffs. Mitt starkaste minne var att jag spelade med Catrina Matthew första två rundorna och hon spelade riktigt bra och jag tror hon gjorde eagle och hole-in-one hålen efter varandra och sköt 29 slag sista nio i väldigt blåsiga förhållanden.  Det är en av de mest imponerande rundor jag sett. Jag har inte kvar min gamla banguide men jag kan tänka mig att det kommer vara med en annan känsla jag ställer mig på första tee här för jag känner mig som en bättre spelare nu än 2009.

Vad är svårigheterna ute på banan?
– Det är mycket dolda bunkrar från tee och det gäller att undvika de straffande djupa bunkrarna. Det ska vara väldigt blåsigt denna vecka vilket kommer testa kontrollen av bollflykten. Det var varit en varm sommar här så banan spelas hård och det är viktigt att ha en bra spelplan.

Efter British – hur ser uppladdningen och planeringen ut inför Evian?
– Jag har två veckor ledigt hemma i USA. Jag har bara tillbringat 18 dagar hemma i Orlando sedan säsongen startade i mitten av februari. Det har varit rätt jobbigt så jag ser fram emot att få komma hem. Sedan spelar jag Canadian Open och Portland innan Evian.

 

När Royal Lytham & St. Annes arrangerade British Open 2003 vann Annika Sörenstam och erövrade då en karriär-grand slam. 


Text: CM Hellsten • 2018-07-30
TournyttAnna NordqvistLadies European TourLPGA TourTournytt
Scroll to Top