The Honda Classic – Round Three

Tournytt

Thomas i öppet bråk med USGA: ”Justin, vi behöver prata”

Justin Thomas uppskattar inte en del av de nya reglerna och är inte sen att berätta det via Twitter. Men enligt USGA har han inte velat prata med dem angående regelförändringarna.

Text: Jesper Johansson • 2019-03-04 Uppdaterad 2019-12-12

Från 1 januari 2019 spelas golf med en omgjord regelbok. USGA och R&A, de två beslutande organen inom golfen, hade som målsättning att göra golfen enklare och mer lättillgänglig. Det här gjorde man med en del regelförändringar som ska snabba på spelet. Bland annat får man nu droppa bollen från knähöjd och man får också putta med flaggan kvar i hålet – oavsett om man är på eller utanför greenen.

Andra förändringar handlar bland annat om att göra så att proffs inte får hjälp att sikta. På framför allt LPGA Tour har spelare länge blivit “placerade” av sina caddies för att på så sätt vara säkra på att de siktar rätt.
Det här är inte längre tillåtet då “sikte” är en del av spelet, enligt USGA och R&A.

Trots de goda intentionerna har en del regler skapat dramatik. Bland annat har den nya dropp-regeln ställt till det. Nyligen pliktades Rickie Fowler för att han droppat bollen på det sätt man gjorde tidigare, alltså i axelhöjd.

Fowler offer för regeländringen


Spieth: “Den nya regeln gör ingen nytta”

Redan innan den förseelsen har regeln diskuterats, då spelare anser att man inte bör pliktas för att droppa bollen från axeln, då man inte tjänar något på det. Bland annat har Jordan Spieth sagt så här om regeln:
– Jag förstår mig inte riktigt på den nya droppregeln. Du ska droppa från knähöjd, men vad är fördelen med att droppa från axelhöjd? Det är förmodligen en nackdel – så varför kan du inte få fortsätta göra det om du vill. Jag tycker att man borde få kunna göra det. Den nya regeln känns frustrerande och gör ingen nytta. 

Svensk Golf testar 9 nya regler

En annan regel som inte heller uppskattas av alla spelare är regel 10.2b. Det är regeln gällande en caddie som står bakom en spelare då han ska slå bollen och därmed kanske “linjerar” spelaren för att få hen att sikta rätt.

Adam Schenk fick i Honda Classic två slags plikt på grund av det här. En av hans kollegor, Justin Thomas, gick till Schenks försvar och skrev ironiskt på Twitter.

Det här är inte första gången som Justin Thomas sagt vad han tycker gällande de nya reglerna och det är tydligt att han inte tycker om en del av förändringarna.

Justin Thomas senaste tweet fick USGA att reagera. På Twitter skrev det amerikanska förbundet så här:

“Justin, vi behöver prata. Du har ställt in varje möte vi planerat med dig men vi kontaktar dig nu igen. Vi var på plats under de första fem tävlingarna och på turneringar förra året, och din tour har haft en plats i styrelsen de senaste sju åren. Vi skulle älska att ge dig den platsen. Ring oss”.

Det här fick förstås Justin Thomas svara på till medier på plats i Florida under Honda Classic. Amerikanen uppskattade inte USGA:s tweet.
– Det retade upp mig eftersom det inte var sant. Jag har inte ställt in någonting, speciellt inga möten. Men det är vad det är och allt jag vill är det bästa för golfen och det bästa för sporten. Det är vad vi i fortsättningen kommer fortsätta prata om. För att nå dit, sa Thomas.
– Vi ska definitivt prata snart. Vi har diskuterat lite i år vid flera tillfällen. Det är inte så att det inte hänt tidigare.

Scott: ”Golfen har blivit till åtlöje”

Tävlingschefen inom USGA, John Bodenhamer, har pratat med Golf Channel angående det som skett. Han säger att förbundet har en nära relation med Thomas och att de båda pratats vid efter tweeten från USGA:s PR-konto.
– Det är tydligt att direkt kommunikation mellan oss är rätt väg att gå. Vi ska prata med Justin och vi är glada att det kommer ske inom några dagar. Vi försöker samarbeta så gott vi kan.



Text: Jesper Johansson • 2019-03-04
TournyttGolfreglerJustin ThomasPGA TourTournyttUSGA
Scroll to Top