5de36dce645d4

Tournytt

Här är den svenska Europatourtävlingens historia

Kärt barn har många namn. Från Volvo Open på Delsjö till årets ­upplaga på Hills GC. Här är den ­svenska ­Europatourtävlingens historia.

Text: Bo Steffensen • 2019-08-19 Uppdaterad 2019-12-12

Foto: Getty Images & Svensk Golfs arkiv.

Egentligen började alltihop i juli 1968 när självaste Arnold Palmer kom till Sverige för att spela uppvisningsgolf på Lidingö och Falsterbo.
Givetvis var Sven Tumba inblandad, men det var affärsmannen Tom Lidén från Trollhättan, som på 60-talet bodde och studerade i USA och på olika vägar lärt känna Palmer, som tog hit den sjufaldige majorvinnaren.

På den tiden förde svensk golf en lågmäld tillvaro. Det fanns 30 banor och 30 000 golfare. Idag har vi 455 banor och nästan en halv miljon spelare.

När Arnold Palmer slog ut på Lidingö tillsammans med ­Tumba, John Cockin och Hasse Hedjerson var 3 000 ­intresserade på plats. Några ­dagar senare flockades 5 000 åskådare på Falsterbo för att se Palmer, Tumba, Cockin och Claes Jöhncke spela.

Året efter kom Jack Nicklaus, som vid den tiden hade hunnit vinna sju av sina 18 majors, och visade upp sig på Båstad och Örebro.

Succé igen och borde det inte gå att…?

Jodå. Tom Lidén kontaktade Volvo, undrade om de kunde tänka sig att sponsra en proffs­tävling, den första någonsin i Sverige. Det kunde Volvo.

Här är den svenska Europatourtävlingens historia
Bob Charles på Drottningholm under den första upplagan av SEO.

Tävlingen fick namnet Volvo Open och spelades i september 1970, på två banor; Delsjö och Drottningholm. I startfältet fanns bland andra Jack Nicklaus, Bob Charles, Peter Thompson och Kel Nagle. Alla fyra hade vunnit The Open.

Den totala prissumman var 200 000 kronor. Fransmannen Jean Garaïalde tog hand om ­segerchecken på 40 000 kronor. Han var ett slag före Nicklaus – som missade den sista putten för särspel.

Det blev bara en upplaga till av Volvo Open, men stenen var satt i rullning och det dröjde inte länge förrän Sven Tumba – hockeylegendaren, idésprutan och mannen bakom det svenska golfundret – 1973 grundade Scandinavian Enterprise Open, SEO, Sveriges första tävling på Europatouren med imponerande starka startfält.

“Vi ska bli den femte tävlingen i världen. Den största vid sidan av de fyra stora”, sa Sven Tumba som hade fått ihop en prispott på 270 000 kronor till den första upplagan av SEO.
Tumba “kände alla” och locka­de varje år världsstjärnor och majorvinnare till tävlingen.

Så sänds den svenska ET-tävlingen

Sverige hade även en andra Europatourtävling under några år. PLM Open spelades 1986–1990.

1991 slogs SEO ihop med PLM och fick nu heta Scandinavian Masters som senare blev Nordea Masters och som i år blivit Scandinavian Invitation.
Ska vi vara riktigt noga så är tävlingen inne på sitt elfte namn.

1993 var Scandinavian Masters den tredje största tävlingen på Europatouren efter The Open och Volvo Masters.

Idag är läget ett annat. Av Europatourens 48 tävlingar, inklusive majors, är 38 större eller lika stora.

1973–1990: Scandinavian Enterprise Open

1973
Bana: Drottningholm.
Segrare: Bob Charles, Nya Zeeland.
Bob Charles var den förste vänsterhänte spelaren att vinna en major (The Open 1963). Charles spelade SEO ytterligare sju gånger fram till 1982.

1974
Bana: Bokskogen.
Segrare: Tony Jacklin, England.
Jacklin, som slutade tvåa i SEO-premiären, vinner nu med elva slag – trots att han avslutar med en 75-runda. 

1975
Bana: Bokskogen.
Segrare: George Burns, USA.
Första särspelet. Burns slår australienaren Graham Marsh, par på första särspelshålet räcker för seger. 18-årige Seve Ballesteros gör sitt första SEO och blir 26:a. 

1976
Bana: Drottningholm.
Segrare: Hugh Baiocchi, Sydafrika.
Baiocchi kanske inte är ett namn som ventileras varje dag i golfsofforna nuförtiden. Dock en av Sydafrikas golflegender. Seve Balle­steros blir trea.

1977
Bana: Drottningholm.
Segrare: Bob Byman, USA.
Under den andra rundan befinner sig Seve Ballesteros på 14:e fairway när han plötsligt träffas av blixten. Han klarar sig oskadd, fortsätter spela och noterar 69 slag för dagen. När söndagen kommer är spanjoren dock två efter segraren Byman. Trea igen.

1978
Bana: Vasatorp.
Segrare: Seve Ballesteros, Spanien.
21-åringen från Pedrena tar den första av tre SEO-segrar (78, 81, 88). Seve Ballesteros var en flitig gäst i Sverige. Han spelar SEO/Scandinavian Masters 13 gånger, fram till 1993, varav nio år i följd 1975–1983. I nio av tävlingarna slutar han trea eller bättre.

1979
Bana: Vasatorp.
Segrare: Sandy Lyle, Skottland.
Helsingborgsklubben arrangerar tävlingen tre år i rad och får se tre av golfens stora som vinnare; Ballesteros, Lyle och Greg Norman. Ballesteros blir tvåa det här året och åker från Skåne till The Open på Royal Lytham & St Annes där han tar sin första majorseger, av fem. 

Här är den svenska Europatourtävlingens historia
1980. Greg Norman lyfter den klassiska SEO-pokalen på Vasatorp.

1980
Bana: Vasatorp.
Segrare: Greg Norman, Australien.
Tävlingen spelas första veckan i juli, Norman är anmäld men avanmäler sig eftersom han hellre vill spela in sig inför The Open på Muirfield. När han får veta att Muirfield inte tillåter träning på banan förrän tidigast 9 juli åker han, motvilligt, till Vasatorp – och startar med en medioker 76-runda. Norman samlar ihop sig. Sista dagen går han på 64 slag, åtta under par, och vinner tävlingen med tre slag. Två veckor senare slutar Norman på 84:e plats i The Open, elva slag över par. 

Missa inte autografsamlingen med Ballesteros, Faldo & Langer

1981
Bana: Linköpings GK. 
Segrare:Seve Ballesteros, Spanien.
Ballesteros, i boll med Bernhard Langer, går från tee precis när en svensk amatör, som till vardags jobbade som polis, ska chippa på hålet bredvid. Ballesteros stannar, väntar på att polisen ska slå. ”Gå ni”, säger svensken. ”Nej, slå du”, svarar Ballesteros. Alla åskådare som följer stjärnornas boll vänder sig mot en stackars amatör med sex i handicap. Det går som det går, dubbelslag. ”Double shot”, säger Ballesteros och går vidare. Men hur kom det sig egentligen att han, Langer, Nick Faldo och Tony Jacklin, för att nämna några av alla storspelare i startfältet, peggade upp på lilla Linköping?

Hans Nydahl var sekreterare i klubben när det begav sig.
– Det var ju Sven Tumba som styrde allting i SEO:s värld de här åren. Att tävlingen stannade i Linköping berodde på att den kom nerifrån Skåne och skulle upp till Ullna i Stockholm som han höll på att bygga. Men det blev lite försenat och då skulle tävlingen stanna ett år hos oss. Det blev två år vilket inte var tanken, säger han.

Hans Nydahls minns Sven Tumbas ­starka personlighet.
– Ballesteros kom, det borde ha varit på tisdagen, direkt till klubben med Tumba i släptåg. Jag och vår banchef stod och diskuterade en teeplacering, hur långt vi skulle våga gå bakåt. Vi skulle nämligen korsa två tees för att förlänga båda hålen. Då kom Tumba och Ballesteros fram till oss, vi slog några slag, testade lite och så sa Tumba att vi går några hål. Jag kommer inte ihåg så mycket av det, jag var nog mest i ett töcken, haha.

Här är den svenska Europatourtävlingens historia
1981. Seve Ballesteros på Linköpings GK.

1982
Bana: Linköpings GK.
Segrare: Bob Byman, USA.
I Linköpings klubbhus hänger fortfarande bilderna på väggarna och i entrén finns en stor plexiglasskiva som spelarna skrev sina namnteckningar på. Roliga minnen, viktigt för golfen i stan.
– Det två åren betydde ju allt för klubben egentligen. Jag vill påstå att det var precis vid den tiden som golfen började bli publik. Från att ha varit den där lite udda sporten så började folk komma ut. Det är nästan så att det pratas om det fortfarande, säger Hans Nydahl.

1983
Bana: Ullna.
Segrare: Sam Torrance, Skottland.
På sin 50-årdag den 27 augusti 1981 invigde Sven Tumba Ullna med Prins Bertil vid sin sida. Två år senare var det dags att spela SEO på hans egen skapelse vid Ullnasjöns norra strand.
Sven Tumba ritade banan själv, men kompisar som Prins Bertil, Ingemar Johansson, Sean Connery, Seve Ballesteros, Jack Nicklaus med flera fick vara med på ett hörn på varsitt hål. Tumba såg också till att det blev Jack Nicklaus som 30 år senare renoverade banan. Själv fick han dock aldrig se det färdiga resultatet som stod klart 2013. Sven Tumba dog 2011.

1984
Bana: Ullna.
Segrare: Ian Woosnam, Wales.
SEO är nu fjärde största tävling på Europatouren med en prispott på strax under två miljoner kronor. 164 centimeter långe Woosnam är en av två spelare som slutar under par och åker hem med en segercheck på drygt 300 000 kronor. 

1985
Bana: Ullna.
Segrare: Ian Baker-Finch, Australien.
Johnny Miller och Sandy Lyle är i delad ledning efter tre ronder men båda tappar sista dagen. Baker-Finch vann även The Open 1991. Förra året lämnade han tillbaka sin guldmedalj till R&A i utbyte mot 50 000 dollar till välgörenhet. 

Här är den svenska Europatourtävlingens historia
1982. Ett oplanerat andra besök på Linköpings GK och en andra SEO-titel för Bob Byman.

1986
Bana: Ullna.
Segrare: Greg Turner, Nya Zeeland.
Den här säsongen (och nästa) ligger faktiskt två svenska tävlingar efter varandra i Europa­tourprogrammet; SEO och PLM Open. På Ullna får man ta till särspel för att skilja Greg Turner och amerikanen Craig Stadler åt. Det räcker med ett hål. Turner blev femma på Falsterbo veckan efter. 

1987
Bana: Ullna.
Segrare: Gordon Brand Jr, Skottland.
Nära den första svenska segern i tävlingen. Med fyra hål kvar att spela är Magnus Persson (Atlevi) i ledning. Han gör tre bogeys på vägen in och i särspelet tar Brand Jr vara på inbjudan. Magnus Persson förlorar ytter­ligare ett särspel på Europa­touren, mot Seve Ballesteros i spanska Open de Baleares 1990.
2016, vid 51 års ålder, får Persson Atlevi sin europeiska tourseger då han vinner Paris Legends Champions – på seniortouren.

1988
Bana: Drottningholm.
Segrare: Seve Ballesteros, Spanien.
När SEO spelades i Stockholm bodde Ballesteros hemma hos Sven Tumba i Viggbyholm. I samband med spanjorens död 2011 berättade Tumba i en intervju att några av hans finaste minnen av Ballesteros var just från de besöken. ”Seve gillade att fiska och stod ofta på en brygga i Viggbyholm och drog upp fisk tillsammans med min yngste son Stefan. Jag har fina bilder på det där. Seve var också grillkungen och fixade middagarna. Han var hur avspänd och fin som helst ­utanför golfbanan. Han var levnadsglad och hade ett jättehjärta. Det är så tragiskt att man tappar en sådan kompis”. Det här var Ballesteros tredje titel i Sverige. Två veckor tidigare hade han vunnit sin femte major på Royal Lytham & St Annes. 

1989
Bana: Drottningholm.
Segrare: Ronan Rafferty, Nord­irland.
Den andra av tre ET-titlar under året för Rafferty – som denna säsong även vinner Order of Merit och gör sitt enda framträdande i Ryder Cup.  

1990
Bana: Drottningholm.
Segrare: Craig Stadler, USA.
”Valrossen” Stadler som vann The Masters 1982, var med i SEO första gången 1975, återkom ofta till Sverige och tog nu sin sista seger på ET (av tre).

Här är den svenska Europatourtävlingens historia
1990. Craig Stadler dompterar på Drottningholm.

Svensk golf Podcast: Zachrisson om Masters: "Finns inget större att vinna"

1991–1994: Scandinavian Masters

1991
Bana: Drottningholm.
Segrare: Colin Montgomerie, Skottland.
Fred Couples gör tolv birdies under ­andra rundan, men det är Colin Montgomerie som blir den första spelaren på Europatouren att kvittera ut en sexsiffrig prischeck – i pund (100 000). Så där står Montgomerie med en dryg svensk miljon ”i handen” och säger att han inte har tid med någon presskonferens. Han har bråttom till ett flyg som lyfter om en timme och tio minuter. Han blir lovad en limousin, river av en presskonferens på tio minuter och rusar sedan ut mot den väntande bilen. Ingen limousin. Skotten blir ”skogstokig”.

En Volvo 740 skakas fram, en före detta rally­crossförare ska köra, Montgomerie hoppar in, det är 45 minuter tills flyget går – och en gigantisk bilkö ut från Drottningholm. Rallycrossföraren tar cykelvägen, kör om bil efter bil på insidan, trycker sig sedan ut i vänster körfält, pressar sig upp på motorvägen, kör i 220 mot Arlanda och bromsar efter en halvtimme in utanför utrikesterminalen. Montgomerie slänger sig ur bilen, glömmer pokalen, rusar tillbaka, checkar in och hinner precis sätta sig på planet innan det lyfter mot London.
Montgomeries resa har bara börjat. Han ­vinner ET Order of Merit sju år i rad 1993–1999.

Här är den svenska Europatourtävlingens historia
1994. Jesper Parnevik hälsar på slutsegraren Vijay Singh.

1992
Bana: Barsebäck.
Segrare: Nick Faldo, England.
Nick Faldo kommer till Barsebäck som världsetta. Han har precis vunnit The Open för tredje ­gången och har svenskan Fanny Sunesson på bagen. 

1993
Bana: Forsgården.
Segrare: Peter Baker, England.
Anders Forsbrand har chansen att bli den första svenska segraren i tävlingen, men slår sin drive på det andra särspelshålet i högerbunkern. Det gör inte Peter Baker. Många minns annars tävlingen för vädret, eller kanske ­leran är mer korrekt uttryckt.
Bo Dahlström var ordförande i klubben då.
– Det regnade kopiöst innan men det höll sig hyfsat under tävlingen. Spelarna led inte så mycket av det som besökarna gjorde. Spelytorna var inte dåliga, men publiken gick i lera och bilarna körde fast på parkeringarna. Kommunen ställde upp och fixade extraparkeringar i industriområden och bönderna fick ett extra tillskott i kassan för de hjälpte till att bogsera ut bilar på vägen. Det gjordes heroiska insatser på parkeringarna, funktionärerna fick slita hårt. Det var bara att gilla läget, minns han.

1994
Bana: Drottningholm.
Segrare: Vijay Singh, Fiji.
Vijay Singh träffade i unga år Emmabodas pro Farid Guedra på den afrikanska Safaritouren. Det medförde, förutom vänskap, att han spelade på svenska Telia Tour 1988. Efter segern på Drottningholm gick Singh vidare mot tre majortitlar och en plats som världsetta (2004).

Kolla in Text-TV:s banguide från Scandinavian Masters 1994

Här är den svenska Europatourtävlingens historia
1995. Jesper Parnevik vinner.

1995–2002: Volvo Scandinavian Masters

1995
Bana: Barsebäck. 
Segrare:Jesper Parnevik, Sverige.
Så kom den, den första svenska segern. Jesper Parnevik – som varit så nära att ta hem The Open året innan – trycker upp kepsen, tänder cigarren och lyfter bucklan. Dessutom räknar man in runt 122 000 besökare under veckan. John Daly gör debut på svensk mark.

1996
Bana: Forsgården.
Segrare: Lee Westwood, England.
En 23-årig engelsman tar sin första Europatourseger. Han vill fira med en öl på en pub i Göteborg – men blir inte insläppt. Dörrvakten tycker att Westwood ser för ung ut. John Daly slänger inte yxan i sjön, men väl en klubba.
– Han ilsknade till och skickade i en driver på åttonde hålet. En junior dök i, fiskade upp den och fick klubban. Men Daly spelade hyfsat, han blev delad 18, säger Bo Dahlström som nu var klubbens sekreterare.

96 000 besökare kommer till Forsgården under veckan.
– Renommét finns ju kvar, banan är i stort sett likadan idag. När man ställer sig på backtee på sjätte hålet så vet man att härifrån slog Daly bollen till green. Det är en go känsla, säger Bo Dahlström. 

Här är den svenska Europatourtävlingens historia
1996. Lee Westwood tar sin första seger på Europatouren på Forsgården.

1997
Bana: Barsebäck.
Segrare: Joakim Haeggman, Sverige.
Joakim Haeggman går i ledarboll och leder med tre när han slår ut på sista hålet. Bollen landar bland träden, i doglegen. Det är packat med folk. Haeggman behöver slå en fade in mot green, över den tajta bunkern. Järnsjua. Bollen skruvar sig perfekt, klarar bunkern med en hårsmån och rullar tätt förbi hålet. Birdieputten är runt två meter lång. Haeggman förstår nu att han kommer att vinna. Av med kepsen, vinka till alla och segermarsch upp mot green. Publiken följer med in, folk går på fairway bakom spelarna. Joakim Haeggman sätter birdieputten, avslutar med en 69-runda och vinner med fyra slag. Det är hans andra seger på Europatouren. Och han har väntat på den. Den första kom 1993. ”Nu är det hem och fest, hem och party”, säger ­Joakim Haeggman till SVT.

1998
Bana: Kungsängen.
Segrare: Jesper Parnevik, Sverige.
Tredje svenska segern på fyra år och Parneviks andra. Tvåan Darren Clarke är tre slag efter men han får i alla fall äran att tända Jespers cigarr.

1999
Bana: Barsebäck.
Segrare: Colin Montgomerie, Skottland.
Jesper Parnevik gör ett bra försök att försvara sin ­titel. Han blir tvåa. Colin Mont­gomerie är nio slag bättre.

2000
Bana: Kungsängen.
Segrare: Lee Westwood, England.
Westwood vinner med tre slag och är på skämthumör efteråt.
– Den här gången blir det firande med lite vatten och en banan, säger han med en blinkning åt vad som hände fyra år tidigare.

2001
Bana: Barsebäck.
Segrare: Colin Montgomerie, Skottland.
Peter Hedblom är ett slag efter ledande Montgomerie inför sista hålet. De båda går i samma boll och publiken börjar hoppas på en svensk seger. Efter en slice ut i skogen från tee följd av en pluggad boll i greenbunkern blir det en dubbel för Hedblom. Istället för tvåa blir han nu nia och det är tunga timmar efteråt för Peter Hedblom som vid tillfället inte har något ET-kort. En andraplats hade räckt för att säkra spel det kommande året. Plus att han går miste om en dryg miljon i prispengar.  

2002
Bana: Kungsängen.
Segrare: Graeme McDowell, Nordirland.
En okänd 23-årig nordirländare får en inbjudan till och tar sin första seger på Europatouren i sin fjärde tävling som proffs. Vinner US Open åtta år ­efter triumfen på Kungsängen.

Här är den svenska Europatourtävlingens historia
2003. Adam Scott gick hela­ ­vägen på Barsebäck.

2003: Scandic Carlsberg Scandinavian Masters

2003
Bana: Barsebäck.
Segrare: Adam Scott, ­Australien.
Mannen med den bildsköna svingen tar sin fjärde titel på Europatouren.

Svensk Golf Podcast: Edfors: Tre nyckelhål på Hills

2004–2005: Scandinavian Masters by Carlsberg

2004
Bana: Barsebäck.
Segrare: Luke Donald, England.
Ännu en blivande storspelare som tar sin första ET-seger i Sverige. Donald blir så småningom världsetta och 2011 den förste spelaren som under samma säsong vinner penningligan på både Europatouren och PGA-touren. Något Henrik Stenson gör om 2013.

2005
Bana: Kungsängen.
Segrare: Mark Hensby, Australien.
Henrik Stenson har till 2019 spelat tävlingen 16 gånger, men aldrig vunnit. På Kungsängen tror dock publiken att saken är klar när Stenson gör en eagle på 17:e hålet. Men jublet kommer av sig när australiensaren Mark Hensby sänker en långputt för birdie på 18:e – och tar tävlingen till särspel. På det andra särspelshålet puttar Henrik Stenson för birdie och vinst. Bollen går förbi hålet, varpå Stenson missar returen. Hensby tar hem segern – med Fanny Sunesson på bagen.

TV: Stensons hyllning till svenska publiken

2006: Enter Card Scandinavian Masters

2006
Bana: Barsebäck.
Segrare: Marc Warren, Skottland.
Svenskt i särspel igen, men förlust. Robert Karlsson leder men blir upphunnen av skotten Warren, som tar sin första ET-seger.

Vann KM – får spela European Tour

2007: Scandinavian Masters

2007
Bana: Arlandastad.
Segrare: Mikko Ilonen, Finland.
Bröderna Finau skapar rubriker. När 17-årige Tony och ett år yngre Gipper skickar ut sina drivar på rangen smäller det i taken på husen som ligger runt 300 meter bort. ”Det är det värsta jag sett”, säger Jesper Parnevik.

I stjärnornas fotspår

2008–2009: SAS Masters

2008
Bana: Arlandastad.
Segrare: Peter Hanson, Sverige.
Peter Hanson tar ledningen första dagen och släpper den aldrig. Ledarbollen på söndagen är helsvensk. Spelpartnern Pelle Edberg slutar ett slag efter, det närmaste han har varit en Europa­tourseger.

2009
Bana: Barsebäck.
Segrare: Ricardo Gonzaléz, Argentina.
På grund av ansträngd ekonomi vill nu Svenska Golfförbundet lämna över huvudansvaret för tävlingen till SAS. Istället blir det Bro Hofs ägare Björn Örås som tar över. Det bestäms att tävlingen ska spelas på Bro Hof till 2017, att prispengarna ska uppgraderas varje år och att målsättningen är att ha en prispott på 50 miljoner kronor inom fem år.

Här är den svenska Europatourtävlingens historia
2015. Marcus Kinhult i hetluften.

2010: Nordea Scandinavian Masters

2010:
Bana: Bro Hof Slott.
Segrare: Richard S Johnson, Sverige.
Louis Oosthuizen har precis vunnit The Open och kommer till Bro Hof med Claret Jug i famnen. Men han får stå i skymundan för Johnsons numera klassiska putt på sista hålet och caddien Anders Timells totala glädjefnatt efteråt. Johnson har tio meter till hål, en tvåputt räcker för särspel. Han ­sänker för birdie, vinner tävlingen och får en helt vild Timell klängande på ryggen.

Här är den svenska Europatourtävlingens historia
2011. Alex Norén vinner.

2011–2018: Nordea Masters

2011
Bana: Bro Hof Slott.
Segrare:Alex Norén, Sverige.
Elva slag. Det får man väl kalla en trygg ledning, även om det är Bubba Watson som jagar. Det blåser rejält och Alex Norén är ändå inte riktigt trygg förrän han har satt upp utslaget på 17:e hålets ö-green. Han vinner med sju slag. Bubba Watson förbereder sig inför tävlingen med några enstaka drives på rangen. Han vill bara kolla hur bollen flyger i vinden innan han tar en guidad tur i Gamla stan och åkter till Sandhamn för att äta middag. Den andra amerikanska stjärnan, Dustin Johnson, tycker att han har koll på banan eftersom han var här förra året och tar därför ett specialchartrat plan till Gotland för att se Swedish House Mafia. ”En liten stad och bra gig”, säger han. Både DJ och Bubba slutar sexa, tolv slag ­efter Alex Norén. 

2012
Bana: Bro Hof Slott.
Segrare: Lee Westwood, England. Tredje segern för Westwood, 18 år efter den första.

2013
Bana: Bro Hof Slott.
Segrare: Mikko Ilonen, Finland.
Under hösten säljer ägaren Björn Örås Nordea Masters till eventföretaget Lagardère. Tävlingen är nu tänkt att rotera mellan Skåne, Stockholm och Göteborg. 

2014
Bana: PGA Sweden National
Segrare: Thongchai Jaidee, Thailand.
Säsongen 2013 vinner Henrik Stenson Fedex Cup, Race to Dubai och svenska folkets röst om Jerringpriset. Det blåser på PGA National, som inte har många träd, alla hoppas på Stenson, men han missar särspel med ett slag. Istället blir det thailändaren Thongchai Jaidee som kniper segern efter särspel med Stephen Gallacher och Victor Dubuisson. Jaidee är den förste asiatiske segraren i tävlingen.

2015
Bana: PGA Sweden National.
Segrare: Alex Norén, Sverige. 18-årige amatören Marcus Kinhult går ut i ledarboll på lördagen efter fina 67 och 68 de inledande dagarna. Ett stort ögonblick och en stor möjlighet för Skaftöspelaren. Det landar i en 77:a – och en sprucken dröm (75 på söndagen). Kinhult har svårt att hålla gråten borta men biter ihop under mötet med pressen. Sedan, har han berättat, går han in på toaletten och ”bryter ihop” under en kvart. Alex Norén tar sin andra seger.

2016
Bana: Bro Hof Slott.
Segrare: Matthew Fitzpatrick, England. Fitzpatrick vinner med tre slag och säkrar i praktiken sin plats i det europeiska Ryder Cup-lag som några månader senare ska komma att få storstryk mot USA på Hazeltine.

2017
Bana: Barsebäck.
Segrare: Renato Paratore, Italien. För tionde gången går tävlingen på Barsebäck. En ung italienare, med en lite udda sving, tar sin första ­seger på Europatouren. Henrik Stenson hyllas stort av hemmapubliken. 

2018
Bana: Hills.
Segrare: Paul Waring, England.
Göteborg, och Mölndal, har väntat i över 20 år. Nu är det Hills tur. Tävlingen är flyttad till augusti och ligger nu veckan efter PGA-mästerskapen. Stenson, som har en titel att försvara, och Norén tackar nej. Sommaren är stekhet, bevattningsförbud råder. Regnet kommer lagom till tävlingen börjar. Paul Waring och Thomas Aiken gör upp om segern i särspel. Detta blir den femte och sista tävlingen i Lagardères regi. Det franska företaget drar sig ur och Europatouren tar över tävlingsdriften av 2019 års tävling. Nordea slutar som huvudsponsor. Tävlingen byter namn till Scandinavian Invitation. 
 

 

Källor: Svensk Golf, Golf Digest, europeantour.com, Aftonbladet, Expressen, Kvällsposten, Sydsvenskan, hd.se, SVT Play, Wikipedia.


Minns du när Vijay Singh bodde i Sverige?


Text: Bo Steffensen • 2019-08-19
TournyttAdam ScottAlexander NorenArlandastad GolfBarsebäck G&CCBokskogens GKBro HofColin MontgomerieForsgårdens GKGraeme McDowellGreg NormanIan WoosnamJesper ParnevikJoakim HaeggmanKungliga Drottningholms GKKungsängen GCLee WestwoodLinköpings GKLuke DonaldMarc WarrenMatthew FitzpatrickMikko IlonenNick FaldoNordea MastersPaul WaringPeter HansonPGA of Sweden NationalRenato ParatoreRichard S. JohnsonScandinavian InvitationSeve BallesterosStockholms GKThongchai JaideeTony JacklinUllna GCVasatorps GKVijay Singh
Scroll to Top